بررسی فیتوشیمیایی، فعالیت آنتی اکسیدانی و سمیت عمومی اندام هوایی گیاه Ecballium elaterium
Abstract
مقدمه: خانواده کدوئیان از ارزشمندترین خانواده های گیاهان دارویی می باشد که به طور عمده در نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان انتشار دارد و شامل 965 گونه میباشد. در این مطالعه، ترکیبات شیمیایی و بیو اکتیویته گونه Ecballium elaterium مورد مطالعه قرارگرفته است.
هدف: با توجه به اهمیت اثرات بیولوژیک گزارش شده از سایر گونه های این تیره، مطالعه فیتوشیمیایی روی این گونه منطقی به نظر میرسد.
روش کارومواد: ابتدا اندام هاي هوايي گياه Ecballium elateriumدر هواي آزاد خشك و پودر گرديد. عصاره گیری با روش سوکسله با استفاده از حلال های هگزان، دی کلرومتان و متانول انجام گردید. فراکسیونه نمودن عصاره متانولی روی ستون C18Sep-Pak با فاز متحرک با نسبتهای افزایش یابنده متانول: آب صورت پذیرفت. خالص سازی فراکسیونها به کمک HPLC پره پراتیو با فاز معکوس، منجر به جداسازی سه ترکیب شد که تعیین ساختار ترکیبات با استفاده از روش 1HNMR و 13CNMRانجام گردید. اسانس گیری به روش تقطیر با آب در دستگاه کلونجر انجام شد. محتوای اسانس به وسیله GC-MS تعیین گردید. خواص آنتیاکسیدانی و سمیت عمومی عصارهها و میزان فنول تام و فلاونوئید تام عصارهها و فراکسیون ها به ترتیب با معرف های DPPH، شیکالتو و آلومینیم کلراید اندازهگیری شد.
یافتهها: بررسی فیتوشیمیایی عصاره متانولی منجر به جداسازی دو ساختار فلاونوئیدی و یک ساختار نفتالینی گردید. آنالیز روغن فرار، منجر به شناسایی 17 ترکیب شد که بیشترکتون ها و استر اسیدهای چرب بودند. عصاره ی متانولی قویترین خاصیت آنتی اکسیدانی را در بین سایر عصاره ها از خود نشان داد. در رابطه با فراکسیونها، 40% قویترین فعالیت آنتی اکسیدانی و بالاترین محتوای فنول و فلاونوئید را داشت.
نتیجهگیری: به نظر می رسد وجود مشتقات فنولی بخصوص فلاونوئید در عصاره متانولی دال بر اثرات قوی آنتی اکسیدانی آن بوده که میتواند در شرایط التهابی، پیشگیری از سرطان ها و استرس های اکسیداتیو مفید واقع شود.