وضعیت گیرنده ویتامین D وآنزیم های دخیل در مسیر متابولیسم این ویتامین در بیماران مبتلا به لوسمی حاد میلوییدی(AML) درمقایسه آن با افراد سالم
Abstract
مقدمه و هدف: ویتامین Dویژگی های متعدد ضد سرطانی و ضدالتهابی دارد. با توجه به اهمیت ویتامین D در پیشگیری، پیش آگهی و درمان بسیاری از بدخیمی ها و مطالعه اندک در انواع لوسمی و از جمله AML، این مطالعه به منظور روشن شدن نقش ویتامین D، وگیرنده آن VDR و نیز متابولیسم این ویتامین در AML طرح ریزی شد. همچنین، یافتن تفاوت احتمالی بین سطوح سرمی ویتامین D ، میزان بیان گیرنده آن و آنزیم های اصلی دخیل در متابولیسم این ویتامین در بیماران مبتلا به AML با افراد سالم، طراحی شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه که مورد -شاهدی بود تعداد 54 بیمار مراجعه کننده به مرکز هماتولوژی و آنکولوژی شهید قاضی طباطبایی بیمارستان امام رضا(ع) که تشخیص قطعی AML برای آنها گذاشته شده بود به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. میزان بیان ژن ها و نیز سطوح سرمی VDR،, cyp24A1 cyp27B1 به روش الایزا اندازه گیری شد.55 فرد سالم داوطلب نیز بر اساس معیارهای ورود و عدم ورود وارد مطالعه شده و بررسی های فوق در مورد آنان نیز انجام شد. نتایج بدست آمده با استفاده از روش های آماری مناسب آنالیز شد.
یافته ها: میزان بیان ژنهای انتخاب شده در مسیر متابولیسم ویتامین D در دو گروه بیماران و افراد سالم بررسی و مقایسه گردید و بر اساس نتایج به دست آمده بین دو گروه از نظر میزان بیان ژن های CYP27b1 و CYP24a1 از نظر آماری تفاوت معنی دار وجود داشت به طوری که میزان بیان هر دو ژن در گروه بیماران بالاتر بود. بر اساس نتایج به دست آمده بین دو گروه از نظر سطح سرمی هر سه پروتئین VDR، CYP27b1 و CYP24a1 از نظر آماری تفاوت معنی دار وجود داشت به طوری که میزان بیان همه آن ها در گروه بیماران بالاتر بود.