مقایسه وضعیت تراکم استخوان بیماران مبتلا به آکرومگالی با افراد نرمال
Abstract
با توجه به اینکه بیماری آکرومگالی یک بیماری مرتبط با مسائل متابولیک میباشد، و نتایج بررسی های انجام شده در ارتباط با دانسیتومتری استخوان در بیماران مبتلا به آکرومگالی کاملا مشخص نبوده و نتایج قطعی در این زمینه گزارش نکردهاند، از این رو بر آن شدیم تا مطالعه ای با هدف مقایسه وضعیت تراکم استخوان بیماران مبتلا به آکرومگالی با افراد نرمال انجام دهیم.
مواد و روش ها:
مطالعه حاضر به صورت یک مطالعه مورد- شاهدی انجام شد که جهت اجرای آن تمام بیماران مبتلا به آکرومگالی مراجعه کننده به کلینیک غدد دانشگاه علوم پزشکی تبریزوارد مطالعه شدند. همچنین افراد گروه شاهد از مطالعه پیشین استخراج و از لحاظ سن و جنس و BMI(شاخص توده بدنی) با گروه مورد یکسان سازی شده اند. بیماران منتخب تحت بررسی دانسیتومتری استخوانی به روش DEXA قرارگرفته و از همه بیماران جهت بررسی شکستکی بدون علامت ستون فقرات عکس XRay به عمل آمد. پس از بررسی گرافی های به عمل آمده و نتایج حاصل از دانسیتومتری که از بیماران انجام شد، تمامی اطلاعات موجود وارد برنامه آنالیز آماری SPSS v22 شده و در نهایت جهت بررسی نتایج به تجزیه و تحلیل داده ها پرداختیم.
یافته ها:
در این مطالعه 29 بیمار مبتلا به آکرومگالی مورد ارزیابی قرار گرفت که 5/65 درصد بیماران زن بودند. میانگین T اسکور استخوان هیپ در دو گروه مبتلا به آکرومگالی و گروه کنترل اختلاف معنی داری نداشت ولی T اسکور در استخوان لومبار افراد مبتلا به آکرومگالی به صورت معنی داری کمتر از افراد سالم بود. همچنین مشاهده شد که در گروه آکرومگالی 4/41 درصد استئوپنی و 3/10 درصد استئوپورز داشتند و افراد گروه کنترل 1/24 درصد استئوپنی و 4/3 درصد استئوپورز داشتند ولی اختلاف معنی داری میان این دو گروه مشاهده نشد.