بررسی الگوی علائم سایکوتیک در بیماذان مبتلا به اختلال وسواسی جبری
Abstract
اختلال وسواسی جبری (OCD) با علائم ناهمگون و متنوع همراه می باشد. گاهی تشخیص آن براحتی انجام می شود مثل وسواس شستشو و وارسی اما برخی بیماران و زیر گروه خاصی از بیماری با خصوصیت بدون بصیرت تظاهر می کند و در واقع افکار وسواسی به هذیان نزدیک ترمی شودو بعبارت دیگر بیماری وسواس با علائم سایکوتیک خود را نشان می دهد و لذا تشخیص آن از سایکوز از جمله اسکیزوفرنیا را مشکل می سازد. این مطالعه جهت بررسی الگوی علائم سایکوتیک در بیماران با اختلال وسواسی جبری انجام شد.
روش كار: 185 بیمار که با مصاحبه بالینی نیم ساختار یافته ملاک های تشخیصی OCD، DSM5 را داشتند، انتخاب شدند. شدت بیماری و سطح بصیرت توسط مقیاس یل براون و الگوی علائم سایکوتیک بوسیله مقیاس علائم مثبت و منفی و خصوصیات دمو گرافیک با پرسشنامه تهیه شده بررسی شد. نتایج با استفاده از روش های آماری مناسب توسط نرم افزار SPSS آنالیز گردید.
نتايج: تعداد 38 بیمار (5/20 درصد)از 185 بیمار مورد مطالعه علائم سایکوتیک داشتند. بروز علائم سایکوتیک در مردان، بازه سنی 30-18 سال، میزان تحصیلات زیر دیپلم و افراد مجرد به طور معنی داری بیشتر بود(05/0>P). تمام بیماران با علائم سایکوتیک فاقد بصیرت بودند. در بیماران با علائم سایکوتیک میانگین نمره یل براون 07/5±42/26 و در بیماران بدون علائم سایکوتیک 38/6±97/24 بدست آمد که به طور معنی داری در بیماران با علائم سایکوتیک بیشتر است(029/0=P) یعنی بیماران سایکوتیک شدت بیماری بالاتری داشتند. از نظر الگوی علائم سایکوتیک در 2/63% بیماران هذیان وجود داشت و در درجه دوم در 2/13% هذیان همراه با برخی علائم منفی شایع بود. هذیان همراه با توهم در 9/7 % و علائم منفی در8/7% بیماران یافت شد.
هذیان همراه با علائم منفی در 3/5 % بیماران یافت شد.