تعيين مقدار فيتواسترول هاي موجود در نمونههای شير، کره و خامه پاستوريزه موجود در بازار تبريز به روش GC
Abstract
مقدمه و هدف: : فيتواسترولها تركيباتي هستند كه به طور طبيعي در گياهان وجود دارند. غنيترين منابع فيتواسترولها، روغنهاي گياهي ميباشند. امروزه جایگزینی بخشی از چربی موجود در فرآورههای لبنی با چربیهای گیاهی رایج شده است. منافع اقتصادی در برخی موارد موجب بروز تقلباتی همچون افزودن نابه جا یا بیش از حد این چربیها در محصولات لبنی میشود. هدف مطالعه حاضر بررسی مقدار فیتو استرولها در محصولات لبنی بود تا وضعیت این غذاها از نظر حضور یا عدم حضور و نیز میزان فیتو استرولها مشخص شود.
مواد و روشها: در مورد 45 نمونه از محصولات لبنی شامل 15نمونه کره، 15 نمونه خامه و 15 نمونه شیر،جمع آوری شده ابتدا استخراج روغن صورت گرفته و سپس صابونی شدن انجام شد تا تری گلیسیریدها از فیتواسترولها جدا شوند. سپس فیتو استرولها از قسمت غیر قابل صابونی شده، توسط هگزان استخراج شدند و بعد از تبخیر هگزان مشتق سازی فیتواسترول ها با TMS انجام شده و آنالیز با دستگاه GC با دتکتور یونیزاسیون شعله ای انجام شد. با استفاده از استاندارد داخلی (5- α کولستن)، نسبت به ارزیابی روش استخراج اقدام شد.
نتایج: این مطالعه نشان دادکه میزان فیتواسترول ما بین mg/100gr 05/0-018/0در نمونه شیر، در حال تغییر است.
در مورد نمونههای کره مقدار فیتو استرول بین mg/100gr 5/0 - 69/0 به دست آمده است. در نمونههای خامه قنادی، نتایج نشان دهنده حضور mg/100gr24/0 تا 79/0بود.
نتیجهگیری: تقلبات مشاهده شده درفیتو استرولها بیشتر از جنبه اقتصادی حائز اهمیت میباشد و با توجه به اجحاف در حق مشتری لازم است سازمانهای نظارتی به صورت جدی تر به این موضوع بپردازند.