بررسی باقیماندهی برخی سموم پیرتروئید و ایمیداکلوپرید رایج در گوجه فرنگی و خیار گلخانه ای موجود در بازار تبریز سال 1391
Abstract
مقدمه: امروزه در سراسر دنیا برای مبارزه با آفات از آفتکشها استفاده میشود. محیط گلخانه نیز به دلیل بسته بودن و رطوبت بالا، محل مناسبی برای رشد انواع آفات میباشد. لذا سموم آفتکش با غلظت بالایی در گلخانهها استفاده میشوند که موجب تجمع سموم در محصولات شده و بقایای آنها بایستی اندازهگیری گردد. بنابراین اندازهگیری بقایای آفتکشها در این محصولات به لحاظ سلامتی مهم میباشد.
هدف: اندازهگیری باقیماندهی سموم ایمیداکلوپرید و پیرتروئیدی رایج در نمونههای خیار و گوجهفرنگی گلخانهای موجود در بازار.
روش کار و مواد: 30 نمونه خیار و گوجهفرنگی گلخانهای از بازارهای شهر تبریز به صورت تصادفی تهیه و به آزمایشگاه منتقل شد. نمونهها آسیاب شده و آب آنها بعد از صاف شدن با روش DLLME مورد استخراج قرار گرفت. روش HPLC با دتکتور UV جهت آنالیز نمونهها مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: از 30 مورد نمونههای خیار بررسی شده، بترتیب در 20، 16، 5، 8 و 1 عدد از آنها سموم ایمیداکلوپرید، فنپروپاترین، سایپرمترین، دلتامترین و فنوالرات مشاهده شدند. همچنین از 30 مورد نمونههای گوجهفرنگی بررسی شده بترتیب در 22، 9، 8، 4 و 6 عدد از آنها سموم ایمیداکلوپرید، فنپروپاترین، سایپرمترین، دلتامترین و فنوالرات مشاهده شدند. از نمونههای بررسی شده در 20 ، - ، 5، 8 و 1 عدد از نمونههای خیار و 22، 9، 8، 3 و - عدد از نمونههای گوجهفرنگی به ترتیب میزان ایمیداکلوپرید، فنپروپاترین، سایپرمترین، دلتامترین و فنوالرات، بیش از حدمجاز ((MRLs بود.
نتیجهگیری: در این مطالعه روش استخراج DLLME در ترکیب با HPLC به صورت موفقیتآمیز جهت آنالیز سموم پیرتروییدی و ایمیداکلوپرید در نمونههای خیار و گوجهفرنگی گلخانهای مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد در برخی از نمونهها آلودگی بیش از حد مجاز وجود داشته و این سموم باید با نظارت کامل و دقیق مورد استفاده قرار گیرند.