بررسی یافته های سی تی اسکن در بیماران مبتلا به مننژیت و موارد عارضه دار شده آن در مرکز پزشکی کودکان تبریز در سال های 93-97
Abstract
مننژیت در کودکان با عوارض بسیاری همراه است ، فلذا یافتن روشی برای پیش بینی این عوارض و انجام اقدامات زودرس جهت جلوگیری از پیشرفت عوارض بیماری و نیز درمان آنها بنظر بسیار پر ارزش می باشد. به دلیل ناشناخته ماندن ارتباط بین یافته های سی تی اسکن مغز در بیماران مبتلا به مننژیت ، پیش آگهی و عوارض این بیماری بر آن شدیم تا مطالعه حاضر را با هدف بررسی یافته های سی تی اسکن مغز در بیماران مبتلا به مننژیت و موارد عارضه دار شده آن و این که آیا با توجه به یافته های سی تی اسکن مغز می توانیم عوارض این بیماری را در زود هنگام پیش بینی کنیم ویا خیر ؛در مرکز پزشکی کودکان تبریز در سال های 93-97 به انجام برسانیم.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که در سال 1399 با بررسی پرونده های پنج ساله (شامل100 پرونده با تایید استاد راهنما) کودکان مبتلا به مننژیت با الویت مننژیت باکتریال که در سال های 97-93 در بیمارستان کودکان (تبریز-ایران) بستری شده بودند ، انجام شد. نتایج سی تی اسکن و عوارض بیماری در ابزار طراحی شده توسط تیم پژوهش ثبت شد و در نرم افزار آماری SPSS Ver22 با آزمون های مربوطه بررسی شدند. میزان P کمتر از 05/0 معنادار تلقی شد.
یافته ها : بررسی علایم بالینی شرکت کنندگان حاکی از آن بود که چهار علامت تب (88 درصد-88 نفر)، تهوع واستفراغ (36 درصد-36نفر)، سردرد (27 درصد-27 نفر)و تشنج (25 درصد – 25 نفر) از شایع-ترین علایم بودند؛ همچنین نتایج تفاسیر سی تی اسکن حاکی از آن بود که افیوژن مغزی در 16 بیمار، هیدروسفالی در 7 بیمار ، ادم منتشر مغزی در 7 بیمار ، و آتروفی مغزی نیز در 4 بیمار مشاهده شد بین عوارض مننژیت شامل اختلال یادگیری، صرع و اختلال شنوایی با نتایج حاصل از تفسیر سی تی اسکن شامل افیوژن مغزی ، ادم منتشر مغزی و هیدروسفالی ارتباط آماری معناداری وجود دارد به طوری که سی تی اسکن می تواند این عوارض را در زودهنگام تشخیص دهد .