بررسی دانش و نگرش زنان 45-60 ساله درمورد بهداشت یائسگی
Abstract
زنان محور اصلی سلامت خانواده محسوب می شوند و علاوه بر مدیریت سلامت اعضای خانواده ،الگوی اصلی آموزش و ترویج شیوه ی سالم زندگی به نسل بعدی نیز می باشند. با توجه به اینکه آموزش بهداشت یکی از مهم ترین راه های توانمند سازی افراد است و اولین گام در آموزش شناخت و تجزیه و تحلیل آگاهی و نگرش افراد می باشد و از طرفی نگرش مثبت زنان در خصوص یائسگی می تواند باعث بهبودی کیفیت زندگی آنان شود، و از طرفی با توجه به اینکه تا کنون مطالعه ای در این مورد انجام نشده برآن شدیم که در این مطالعه به بررسی نگرش و آگاهی زنان در مورد بهداشت یائسگی در دانشگاه علوم پزشکی تبریز بپردازیم.
مواد و روش ها:
مطالعه ی حاضر از نوع مقطعی-تحلیلی می باشد. جامعه ی آماری مورد مطالعه را زنان در بازه ی سنی 60_45 سال شهر اهرتحت پوشش مراکز بهداشتی تشکیل می دهند و نمونه گیری از زنان در بازه سنی 45-60 سال،به صورت راندوم از طریق سامانه سیب مراکز بهداشتی تحت پوشش شهر اهر بود و حجم نمونه 242 نفر محاسبه شده است. هردو قسمت آگاهی و نگرش پرسشنامه، هم بصورت توصیفی (ارائه فراوانی و درصد پاسخ ها) و هم بصورت تحلیلی ( با در نظر گرفتن نمره برای هر سوال و مقایسه میانگین نمرات برای بررسی ارتباط با تحصیلات، درآمد و سایر عوامل ذکر شده در قسمت اهداف) بررسی شد.
یافته ها:
در این مطالعه ۲۴۲ نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. میانگین سن زنان مورد بررسی ۴.۵۹±۵۴.۰۵ می باشد.۹۴.۶ درصد زنان متاهل و تنها ۰.۴٪ مجرد و بقیه بیوه بودند.۵۵٪ زنان تحصیلاتی در حد ابتدایی و یا بی سواد داشتند، ۱۶.۵ درصد در حد راهنمایی و دبیرستان بودند.۱۹٪ درصد زنان دیپلم و فوق دیپلم بودند و ۸.۳ درصد لیسانس بوند.۷۱.۹ درصد زنان خانه دار بودند.تنها ۲.۵ درصد زنان خانه ی اجاره ای داشتند بقیه ی افراد مورد مطالعه خانه ی شخصی داشتند. در این مطالعه میزان نگرش زنان ۷.۸۴±۱.۷۹ و میزان آگاهی زنان ۲.۲۲±۱۷.۹۲ گزارش گردید که نشان دهنده ی نگرش متوسط و آگاهی خوب زنان می باشد.