هم انتقالی داروی متوتروکسات و بربرین استخراج شده از زرشک توسط PAMAM دندریمر و بررسی اثر ضد سرطانی آنها بر روی رده سلولی سرطانی HeLa در مقایسه با اثرات بربرین و متوتروکسات هر کدام به تنهایی در شرایط آزمایشگاهی
Abstract
مقدمه و هدف: سرطان دهانه رحم دومین سرطان شایع زنان در دنیا، بعد از سرطان پستان می باشد. روش های درمانی مرسوم شامل جراحی، رادیوتراپی و شیمی درمانی می باشد. شیمی درمانی اکنون یکی از روش های درمانی رایج سرطان دهانه رحم می باشد ولی عوارض جانبی نامطلوب استفاده آن را محدود کرده است. برای کم کردن عوارض از درمان ترکیبی و انواع سیستم های دارورسانی ازجمله نانوذرات استفاده می کنند.
مواد و روش ها: برای بررسی اتصال نانو ذره با MTX لود شده با بربرین از FT-IR و برای بررسی اندازه ذرات از DLS استفاده شد. از تست MTT برای تخمین سمیت سلولی، تست آپوپتوز برای سلول های آپوپتوز شده و تست رنگ آمیزی DAPI و DNA ladder برای تغییرات مورفولوژیکی و شکستگی DNA بر روی سلول های سرطانی HeLa استفاده گردید.
نتایج: خصوصیات نانوساختار فرموله نشان داد که ترکیب MTX و بارگذاری BER بر روی دندریمر PAMAM بدرستی انجام شده است. نتایج حاصل از تست MTT، فلوسایتومتری، میکروسکوپ فلوروسانس وشکستگی DNA نشان داد که حضور MTX و BER در سطح نانوذره PAMAM و به ویژه در هم انتقالی (PAMAM-MTX-BER) باعث افزایش سمیت سلولی و آپوپتوز بر علیه سلول های HeLa درطول 48 ساعت می شود.
نتیجه گیری: استفاده ترکیبی از BER و MTX می تواند به عنوان یک درمان موثر برای کاهش رشد و القاء آپوپتوز در سلول های سرطانی HeLa شود. همچنین اصلاح سطحی نانوذره PAMAM با داروی MTX و BER می تواند به عنوان یک ابزار مناسب جهت انتقال هدفمند دارو به داخل سلول مورد استفاده قرارگیرد و باعث افزایش بازده دارو به داخل سلول شود.