بررسی وضعیت مشارکت سازمانهای مردم نهاد و موانع و راهکارهای مشارکت در سیاستگذاری سلامت: مطالعه موردی در شهر تبریز در سال1396
Abstract
چکیده:
مقدمه:در سراسر دنیا سازمان های مردم نهاد(سمن ها)در حوزه های مختلف سلامت دخیل هستند. سمن ها، نماد و واسط مشارکت مردم هستند و مشارکت مردم نیز یکی از بازوهای اصلی ارتقای سلامت، کاهش فقر و بی عدالتی در سلامت جوامع است لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت مشارکت سازمانهای مردم نهاد در بخش سلامت شهر تبریز و موانع و راهکارهای مشارکت در سیاستگذاری سلامت می باشد.
روش کار: مطالعه حاضر با رویکرد کیفی و از نوع اکتشافی در 1396 بین سمن های دخیلدر سلامت در سطح شهرستان تبریز انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند با15 مدیر عامل این سازمان ها مصاحبه نیمه ساختار مند انجام شد.گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای باز انجام شد. و تحلیل داده به روش محتوایی و به صورت دستی انجام شد.
یافته ها: 30سمن مرتبط با سلامت در تبریز شناسایی شد که در حوزه های ارائه خدمات، تامین مالی، تولید منابع و تولیت مشارکت داشته اند. مهمترین عوامل موثر بر مشارکت سمن ها شاملهمکاری درون بخشی، مقبولیت سمن ها، مسئولیت خواهی از سمن ها در حوزه ی سلامت، حضور فعال سمن ها در جلسات سیاستگذاری و همکاری دولت با سمن ها می باشد و موانعی مانند عدم همکاری دولت، عدم اختصاص فرصت کافی به سمن ها جهت بیان مشکلاتشان، کمبود منابع مالی، عدم اعتماد دولت به سمن ها و نبود تداوم جلسات بر مشارکت سمن ها تاثیر گذار میباشد. و نهایتااستمرار جلسات، اختصاص فرصت کافی به مدیرعاملین سمن ها جهت بیان مشکلاتشان، ضابطه مند عمل کردن دولت و تعامل دو جانبه بین دولت و سمن ها به عنوان راهکارهای مشارکت بیشتر سمن ها در حوزه سیاستگذاری سلامت میباشد.
بحث و نتیجه گیری:نتایج نشان داد که بیشتر مشارکت سمن ها در حوزه ی ارائه خدمات سلامت بوده و عدم حمایت دولت از سمن ها در زمینه تامین مالیبه موانعی مانند ارتباط ناکافی دولت با سمن ها و باور ضعیف دولت از نقش سمن ها اشاره دارد. و همچنین برای مشارکت بیشتر سمن ها در سیاستگذاری سلامت، همکاری درون بخشی، مسئولیت خواهی دولت در حوزه ی سلامت از سمن ها، حضور فعال سمن ها در جلسات تصمیم گیری، مشارکت همه جانبه افراد و دولت با سمن ها، مقبولیت سمن ها بین دولت و افراد جامعه و ضابطه مند عمل کردن دولت میتواند تاثیرگذار باشد.