ارزیابی کاربرد تصاویر رادیوگرافی و مقاطع تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی در جراحی دندان های نهفته
Abstract
هدف: مقاطع مختلف تصویربرداری CBCT (توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی-Cone Beam Computed Tomography ) از اهمیت و کاربرد بالایی در جراحی دندان های نهفته و کاهش عوارض بعد از عمل برخوردارند. هدف از اجرای این طرح مشخص نمودن نوع تصویر رادیوگرافی و مقطع تصویربرداری انتخابی کاربردی جهت عمل خارج سازی دندان نهفته و مقاطع تصویربرداری انتخابی توسط جراح می باشد. تصویربرداری CBCT نسبت به رادیوگرافی پانورامیک با دقت بسیار بیشتری قادر به مشخص نمودن موقعیت دقیق دندان های نهفته و ارتباط آن با ساختارهای حیاتی می باشد. مطالعات مختلفی در ارتباط با مقایسه رادیوگرافی پانورامیک و تصویربرداری CBCT جهت عمل جراحی دندان های نهفته انجام شده است. با این وجود مطالعه ی خاصی در مورد مقاطع مختلف تصویربرداری CBCT و کاربردی بودن آنها در زمینه ی جراحی دندان های نهفته انجام نشده است. بنابراین در این مطالعه با هدف مقایسه مقاطع مختلف تصویربرداری CBCT و کاربردی بودن آنها در جهت کاهش احتمال آسیب به ساختارهای حیاتی مجاور دندان های نهفته انجام می گیرد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، پرسشنامه ها در اختیار جراحان فک و صورت دانشکده دندانپزشکی تبریز قرار گرفت. پرسشنامه شامل 10 سوال مبنی بر کاربرد انواع مختلف تصویربرداری های خارج و داخل دهانی و همچنین مقاطع مختلف تصویربرداری CBCT در جراحی دندان های نهفته بود که توسط محقق طراحی گردید و با مراجعه به بخش جراحی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی تبریز توسط جراحان فک و صورت تکمیل شد. داده های به دست آمده توسط روش های آماری توصیفی (میانگین ± انحراف معیار و فراوانی- درصد )،two independent sample t-test و آزمون همبستگی پیرسون و همچنین با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.16 بررسی گردید.
نتایج:
100 درصد از جراحان به منظور جراحی دندان نهفته از پانورامیک استفاده کردند و بیش از 95 درصد از جراحان تصاویر پانورامیک را پرکاربردترین تصویر معرفی کرده و پیشنهاد تجویز آن را دادند. 83/44 درصد از جراحان از مقطع کراس سکشنال CBCT استفاده کردند. 97/68 درصد این مقطع را برای استفاده پیشنهاد داده و 26/71 درصد نیز آن را کاربردی ترین مقطع معرفی کردند.
نتیجه گیری :
بر اساس این مطالعه بیشترین تصاویر مورد استفاده در جراحی دندان های نهفته تصاویر پانورامیک بود. در صورت نزدیکی ریشه و سایر تنوعات آناتومیکی به ساختارهای حساس و حیاتی استفاده از تصویربرداری توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی مورد تجویز پیدا می کند. در بین مقاطع مختلف تصویر برداری مذکور، بیشترین مقطع مورد استفاده مقاطع کراس سکشنالCBCT بود.