بررسی چالش ها و تجارب مدیریت بیماریهای قلبی عروقی در بلایای طبیعی بهصورت مرور نظاممند
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: حوادث و بلایا در کنار تخریب منازل، راه ها، سیستم آب شرب، برق و گاز و سایر آسیب های اقتصادی باعث افزایش بروز بیماریهای عفونی و واگیر، غیر واگیر و تروما میشوند. با توجه به اینکه در قرن اخیر بیماریهای غیر واگیر مهمترین علت بیماری و مرگومیر در جهان است و روز بروز هم بروز و شیوع بیماریهای غیر واگیر رو به افزایش است، انتظار میرود بروز و شیوع بیماریهای غیر واگیر در بلایا هم افزایشیافته و جمعیت حاضر در منطقه بلازده آسیبپذیری بیشتری از بیماریهای غیر واگیر داشته باشند.
هدف از این مطالعه بررسی چالشهای مدیریت بیماریهای قلبی عروقی و استفاده از تجربیات مطالعات قبلی در مدیریت این بیماریها در زمان بلایای طبیعی هست.
روش کار و مواد: در این مطالعه مرور نظاممند، بعد از احصاء کلمات کلیدی؛ جستجو در پایگاه داده های معتبر مثل Pub Med, Embase، ISI، magiran، انجام شد. مقالاتی که بیماریهای قلبی عروقی را در انواع بلایا مطالعه کرده بودند، وارد مطالعه شدند. سپس کیفیت مقالات استخراجی بررسیشده و درنهایت چالش ها و تجربه های مرتبط با بیماریهای قلبی عروقی از مقالات استخراج گردید.
یافته ها: از ۴۴۲۶ مقاله یافت شده درنهایت ۳۹ مقاله مرتبط پیدا شد که وارد بررسی نهایی شدند. یافته های این مقالات نشان داد که مهمترین چالشهای مدیریت بیماریهای قلبی عروقی وجود استرس های فیزیکی و روانی به دلیل خسارت واردشده به فرد حادثهدیده از قبیل از دست دادن اموال یا نزدیکان و فامیل هست. عامل مهم دیگر وجود آسیب به زیرساخت های بهداشتی و اختلال در ارائه خدمات بهداشتی درمانی و عدم دسترسی به درمان است.
نتیجه گیری: عدم دسترسی به دارو یا عدم تنظیم دارو، از دست دادن دستگاه فشارسنج خانگی به دلیل تخریب منازل، استرس فیزیکی و روانی بعد بلایا از مهمترین چالشهای کنترل و مدیریت بیماریهای قلبی عروقی است. راهاندازی سریع کلینیک سلامت و دسترسی سریع به تشخیص و درمان مناسب، تهیه و در دسترس قرار دادن دارو، تشویق خود مدیریتی و خودمراقبتی همراه با اقدامات مناسب دارویی و غیر دارویی در کنترل استرس میتوان بیماریهای قلبی عروقی بهویژه پرفشاری خون را بهتر مدیریت و کنترل کرد.