بررسی اثر داروی گياهی سيلي بينین بر میزان بیان پروتئین های دخیل در آپوپتوز در سلولهای سرطانی پستان مقاوم شده به داروی پکلی تاکسل
Abstract
مقدمه: یکی از مهم ترین علتهای شکست شیمی درمانی در بیماران سرطانی، بروز مقاومت نسبت به داروهای ضد سرطان است. سیلی بینین یك فلاوانون گیاهی غیر سمی است که از دانه های گیاه خار مریم (Silybum marianum) به دست می آید. سیلی بینین یك آنتی اکسیدانت بسیار قوی است که اثرات ضد سرطانی آن در مدلهای مختلف سرطان به اثبات رسیده است. یکی از مهمترین مزایای سیلی بینین، سمیت ناچیز و عوارض بسیار پایین آن در انسان است. مطالعات اخیر نشان داده است که سیلی بینین باعث افزایش اثرات ضد سرطانی داروهای مورد استفاده در شیمی درمانی می شود. پکلی تاکسل یکی از مهمترین داروهای ضد سرطان است که به طور گسترده ای در درمان انواع بدخیمی ها مورد استفاده قرار می گیرد اما به دلیل بروز مقاومت نسبت به تاثیرات این دارو، بهره دهی بالینی آن با مشکل مواجه شده است.
هدف: هدف این پژوهش بررسی اثر داروی گياهی سيلي بينین بر میزان بیان ژن های دخیل در آپوپتوز در سلولهای سرطانی پستان مقاوم شده به داروی پکلی تاکسل است.
روشها: میزان بیان ژن های دخیل در آپوپتوز به روش Real time-RT PCR اندازه گیری شد.
یافته ها: سیلی بینین به صورت معنی داری باعث كاهش ميزان بيان ژن هاى بازدارنده آپوپتوز و افزايش ميزان بيان ژن هاى القاكننده ى آپوپتوز مي شود. همچنین سیلی بینین به همراه پکلی تاکسل اثرات سینرژیستی از خود نشان داد. استفاده هم زمان سیلی بینین و پکلی تاکسل منجر به اثرات بهتري در تغییر ميزان بيان اين ژن ها نسبت به سیلی بینین و پکلی تاکسل به تنهایی گردیده است.
نتیجه گیری: تمامی نتایج، تائید کننده این است که سیلی بینین قابلیت استفاده به عنوان یك داروی موثر در درمان سرطان پستان غیر مقاوم و مقاوم به دارو را دارد.