طراحی و ارزیابی برنامه ی کاربردی خودمراقبتی مبتنی بر موبایل در جهت پیشگیری از فتق دیسک کمر برای پرستاران
Abstract
چکیده
مقدمه: یکی از شایعترین اختلال اسکلتی-عضلانی ستون فقرات، فتق دیسک کمر است. این عارضه در پرستاران به دلیل سختی محیط و شرایط کار بسیار شایع است. هدف این مطالعه طراحی برنامه ی کاربردی خودمراقبتی مبتنی بر موبایل جهت پیشگیری از فتق دیسک کمر پرستاران است.
روش: در روش پژوهش که از 3 بخش نیازسنجی، طراحی و ارزیابی تشکیل شده است؛ پرسشنامه«نیازسنجی اطلاعاتی»توسط 10 متخصص تکمیل و با ضریب آلفای کرونباخ )0.93Alpha=)، آزمون«خودسنجی»با ضریب آلفای کرونباخ (0.82Alpah=) و آزمون«سنجش دانش»با ضریب آلفای(0.94Alpah=) برآورد شد. برنامهی کاربردی با زبان برنامهنویسی کاتلین تحت سيستم عامل اندرويد ایجاد و بر اساس پرسشنامه« کاربردپذیری نیلسن»توسط 5 متخصص ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
یافته ها: قابلیت های اپلیکیشن طراحی شده شامل: 1-ارائه محتوای آموزشی درچهار زمینه ی فتق دیسک کمر، ارگونومی، مدیریت استرس و ورزش2-امکان ثبت اطلاعات در پرونده سلامت و اعلام هشدار در زمینه ویژگی های بالینی3-قابلیت ثبت BMI و اعلام هشدار ضروری جهت رعایت تعادل وزنی4- امکان برگزاری آزمون از پرستاران، قبل از استفاده از اپلیکیشن خود مراقبتی و پس از استفاده از آن. میانگین نمره پیش آزمون پرستاران قبل از استفاده از اپلیکیشن 05/11بود، در حالی که میانگین نمره پرستاران پس از استفاده از آن برابر با55/15 گزارش شد. همچنین مقدار آزمون t برابر 613/0 و سطح معناداری حاصل مورد پذیرش است (0.000s=).
نتیجه گیری: در این مطالعه استفاده از برنامه ی کاربردی خودمراقبتی منجر به ارتقا دانش شد. بنابراین پیشنهاد می گردد که از برنامه ی کاربردی خودمراقبتی مبتنی بر موبایل که شامل محتواهای آموزشی دانشی، بینشی و توانشی (فتق دیسک کمر، ارگونومی، مدیریت استرس و ورزش) می باشد؛ در جهت کمک به پرستاران در کسب مهارت های خودمراقبتی در پیشگیری از فتق دیسک کمر آنان استفاده نمود.