برآورد هزینه ذخیره شده حاصل از پیشگیری از حیوان گزیدگی و هاری مرتبط با آن در مراکز بهداشتی و درمانی شهر تبریز
Abstract
خلاصه فارسي
مقدمه و هدف: بیماری هاری به دلیل توزیع جهانی، بروز هزینه های انسانی و دامپزشکی و مرگ و میر بالا، هزینه های اقتصادی زیادی را به نظام های سلامت تحمیل می کند. یکی از مهمترین ضروریات در بکارگیری رویکردهای کنترل هزینه ها، وجود اطلاعات در خصوص بهای تمام شده خدمات می باشد. هدف مطالعه حاضر، برآورد هزینه ذخیره شده حاصل از پیشگیری از حیوان گزیدگی و هاری مرتبط با آن در مراکز بهداشتی و درمانی شهر تبریز می باشد.
روش كار: پژوهش حاضر يك مطالعه توصیفی-مقطعی و کاربردی است. در هدف اول، اثربخشی روش های مختلف پیشگیری از هاری با استفاده از مرور نظام مند مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام اهداف بعدی، براساس اطلاعات ثبت شده در پورتال مربوطه و اطلاعات استخراج شده از حسابداری مرکز بهداشت تبریز، هزینه های صورت گرفته در داخل سیستم سلامت محاسبه شد. سپس براساس مصاحبه تلفنی با 255 نفر ، هزینه های پرداخت از جیب بیماران استخراج شد. در ارتباط با هزینه های بالاسری شهرستان های استان (به جز تبریز) از اطلاعات مطالعه محبوب اهری استفاده شد.
یافتهها : طبق نتایج هدف اول، استفاده از واکسن داخل جلدی هزینه اثربخش تر از واکسن داخل عضلانی می باشد. تعداد کل موارد حیوان گزیدگی 8608 مورد و شیوع آن در استان 0.21% می باشد. هزینه کل مراقبت از هاری در استان 87,232,513,983 ریال بود. کل هزینه مربوط به تبریز معادل 17,999,840,156 ریال بدست آمد. هزینه سرانه مراقبت برابر با 10,133,889 ریال بدست آمد.
نتیجه گیری : نبود اهرم های قانونی و ضمانت اجرایی برای مراقبت و کنترل سگ های صاحبدار می تواند هزینه های بالایی را به سیستم سلامت وارد سازد. اتخاذ اقدامات پیشگیری قبل از مواجهه و نظارت بر رعایت دستورالعمل های مراقبت می تواند هزینه اثربخشی این اقدامات را افزایش دهد.