بررسی ارتباط وضعیت اجتماعی و اقتصادی با بیماری دیابت نوع2 در مراکز بهداشتی منتخب شهر تبریز در سال1399
Abstract
چکیده :
زمینه و هدف: شیوع روزافزون بیماری دیابت درسراسر جهان سبب بروزمشکلات فردی واجتماعی بیشماری گردیده است. پژوهش حاضرباهدف بررسی ارتباط وضعیت اجتماعی اقتصادی با بیماری دیابت نوع2 در مراکزبهداشتی منتخب شهرتبریز در سال 1399 میباشد.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی با در نظر گرفتن گروه شاهدی میباشد که در سال 1399 انجام شد. جامعه مطالعه شامل افراد مراجعه کننده به مراکز سلامت شهری منتخب شهر تبریز (ولیعصر شمالی (غرب)، خطیب (شرق)، ابن سینا (جنوب)، ملاحسن(شمال) در سال 1399 میباشد که به صورت تصادفی از 4 موقعیت اصلی شهر انتخاب شدند. حجم گروه مورد با استفاده از فرمول کوکران و در نظر گرفتن جمعیت تحت پوشش این مراکز(87668 نفر)، (132 نفربیمار) وحجم گروه شاهد نیز به همین میزان تعیین گردید. روش نمونه گیری دراین مطالعه به صورت نمونه گیری دردسترس بود. داده های مربوط به وضعیت اقتصادی اجتماعی با استفاده از پرسشنامه طراحی شده بر اساس کتابچه سازمان جهانی بهداشت جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده هااز نرم افزار SPSS24 استفاده شده است.
یافته ها:
در این مطالعه عوامل دموگرافیک از جمله (تحصیلات، سن، تاهل ) همچنین وضعیت تغذیه و داشتن وسایل منزل با بیماری دیابت نوع 2 دارای رابطه معنی دار بوده است (pvalue< 0/05) نتایج آزمون رگرسیون نیز نشان داد متغیر سن(Beta=0/071) بهترین متغیر برای پیش گویی متغیر وابسته یعنی دیابت است. متغیر بعدی نیز وسایل منزل می باشد.
نتیجه گیری:
با افزایش سن، میزان ابتلا به دیابت نوع 2 نیز افزایش می یابد. به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری و کاهش سرعت رشد و شیوع آن، بهتر است نظام مراقبت های بهداشتی با درنظر گرفتن برنامه های مناسب، باعث افزایش سطح آگاهی و تغییر سبک زندگی مردم شده و میزان بروز دیابت را کاهش داده و کنترل نمایند.