مقایسه غلظت فلوراید بزاق در کودکان 6 تا 12 ساله پس از وارنیش تراپی در مدارس و وارنیش تراپی حرفه ای در کلینیک
Abstract
مقدمه: پوسیدگی دندانی به عنوان یکی از شایع ترین بیماری های دوران کودکی تلقی می شود که تدارک خدمات دندانپزشکی جهت درمان آن نیازمند صرف هزینه های بسیاربالا می باشد فلوراید تراپی در مدارس به عنوان روش کم هزینه تر برای پیشگیری از بروز پوسیدگی در دوران کودکی توصیه شده است از آن جایی که نقش وارنیش فلوراید در پیشگیری از پوسیدگی امری اثبات شده است پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه وارنیش تراپی در مدارس و وارنیش تراپی حرفه ای (توسط دندانپزشک ) می پردازد تدارک مطالعاتی که مستقیما بروز و پیشرفت پوسیدگی را به دنبال فلوراید تراپی می سنجند نیاز مند زمان طولانی و یا دسترسی به اطلاعات کامل مربوط به بیماران(در مطالعات گذشته نگر )است لذا با توجه به اثبات ارتباط تأثیر پذیری فلوراید موضعی با میزان ماندگاری در بزاق ، بررسی غلظت فلوراید در بزاق به عنوان جایگزین برای چنین مطالعاتی پیشنهاد می شود
هدف : هدف از انجام مطالعه حاضر مقایسه غلظت فلوراید بزاق در کودکان 6 تا 12 ساله پس از وارنیش تراپی در مدارس و وارنیش تراپی حرفه ای در کلینیک دندانپزشکی می باشد
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر در دو گروه وارنیش تراپی در کیلنیک(n=111 ) و وارنیش تراپی در مدارس ((n=109 نمونه های بزاق قبل از وارنیش تراپی و 30 دقیقه بعد ازآن از دانش آموزان و بیماران بخش اطفال دانشکده دندانپزشکی به ترتیب پس از وارنیش تراپی مدارس و وارنیش تراپی حرفه ای توسط متخصص دندانپزشکی کوکان اخذ شد و میزان غلظت فلوراید آنان با روش الکترود انتخابی یون فلوراید اندازه گیری شد. برای آنالیز آماری داده ها از آنالیز کوواریانس ANCOVA با سطح معنی داری کمتر از 0.05 استفاده شد.
یافته ها : در هر دو گروه مورد مطالعه، غلظت فلوراید بزاق 30 دقیقه بعد از درمان، بطور قابل توجه بیشتر از حالت پایه بود. در مقایسه میان غلظت فلوراید 30 دقیقه بعد از مداخله در دوگروه، میزان آن در گروه کلنیک بیشتر از گروه مدرسه بود، ولی این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار نبود.
نتیجه گیری: وارنیش فلوراید تراپی در مدارس، می تواند به اندازه وارنیش تراپی حرفه ای در بالا نگه داشتن غلظت فلوراید بزاق موثر باشد. و بنابراین می تواند در پیشگیری از پوسیدگی موثر عمل کند.