بررسی توزیع تنش در استخوان اطراف ایمپلنت منفرد متخلخل تنتلومی در شرایط بارگذاری فوری و تاخیری در فک بالا به روش آنالیز اجزای محدود
Abstract
شیوه توزیع تنش متناسب در استخوان اطراف ایمپلنت و عدم پیدایش میکرومومنت بیش از بازه 50 تا 150 میکرون یکی از عوامل تاثیر گذار در موفقیت درمان ایمپلنت تحت بارگذاری فوری و تاخیری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی توزیع تنش در استخوان اطراف ایمپلنت منفرد متخلخل تنتلومی در شرایط بارگذاری فوری و تاخیری در فک بالا به روش آنالیز اجزای مجدود می باشد.
در این مطالعه شبیه سازی پروتکل بارگذاری فوری و تاخیری بر روی مدل کنترل(ایمپلنت توپر تیتانیومی) ومدل مطالعه (ایمپلنت متخلخل تنتلومی) به طول 5/11 و قطر7/4 میلیمتر زیمر ایندیانا در استخوان اسفنجی و متراکم ناحیه کانین فک بالا انجام و به تفاوت ها از لحاظ توزیع استرس و بررسی میزان حرکت در بعد عمودی (میکرومومنت) تحت نیروی 100 نیوتونی عمود بر سینگلوم سوپراستراکچر، در بارگذاری فوری و تاخیری به روش آنالیز اجزای محدود پرداخته شد.
نتایج بدست آمده از آنالیز اجزای محدود نیروها، نشان دهنده تنش یکنواخت تر در استخوان اسفنجی اطراف ایمپلنت متخلخل تنتلومی در هر دو حالت بارگذاری فوری و تاخیری بود. تحت بارگذاری تاخیری بیشترین میزان تنش در استخوان متراکم اطراف ایمپلنت تیتانیومی و تنتلومی مساوی و برابر 8/0 مگاپاسکال بود. تحت بارگذاری فوری، بیشترین میزان تنش در استخوان اسفنجی مدل تنتلومی 2/2 مگاپاسکال و ایمپلنت تیتانیومی 8/11 مگاپاسکال بود. ایمپلنت متخلخل تنتلومی توزیع یکنواخت تری در شرایط بارگذاری فوری و تاخیری در استخوان اسفنجی و متراکم نسبت به ایمپلنت تیتانیومی نشان داد. میزان حرکت در ایمپلنت توپر تیتانیومی و متخلخل تنتلومی تحت بارگذاری تاخیری به ترتیب 25 و 30 میکرومتر بوده و بیشترین حرکت عمودی در استخوان مجاور ایمپلنت ها بود. تحت بارگذاری فوری میزان حرکت عمودی ایمپلنت تیتانیوم 40 میکرون و ایمپلنت تنتلومی 37.5 میکرومتر بود. با وجود میکرومومنت عمودی در تمامی مدل ها، این میزان کمتر از 150 میکرون(آستانه شکست ایمپلنت ) بود که نشان دهنده ی امن بودن این شرایط از نظر آزمایشگاهی از لحاظ حرکت میکرونی ایمپلنت ها و عدم ایجاد انکپسولیشن و شکست ایمپلنت تحت بارگذاری فوری می باشد.