تهیه و ارزیابی برداشت سلولی لیپوزوم های اصلاح شده با لیپوپپتید های نافذ سلولی
Abstract
مقدمه: لیپوزومها وزیکول های کلوئیدال تشکیل شده از دولایهی فسفولیپید هستند که فضاهای آبی را احاطه می کنند. ضخامت این لیپید دولایه بین 3 تا 6 نانومتر است ولیپوزومهای تشکیل شده از آنها معمولا قطری بین 20 نانومتر تا چندین میکرومتر دارند. این وزیکول ها به دلیل خصوصیات آمفی پاتیک ذرات سازنده آن ها امکان دارورسانی داروهای لیپوفیل و هیدروفیل را دارند. ویژگیهایی ازقبیل سمیت ذاتی پایین، زیست تخریب پذیری و فقدان ایمونوژنیسیته باعث شده است که لیپوزوم هابه عنوان یک حامل مناسب درسیستم های دارورسانی نوین موردتوجه قرار گیرند.
هدف: تهیه و بررسی برداشت سلولی لیپوزوم های اصلاح شده با لیپوپپتید های نافذ سلولی
روش کار: توالی های پپتیدی کوتاه موسوم به پپتیدهای نافذ سلولی با استفاده از اسید آمینه های اصلی با روش جامد-فاز سنتز می شوند به انتهای آمینی پپتید سنتز شده لیپید مناسب اضافه میشود. لیپوزوم های اصلاح شده با لیپو پپتید نافذ سلولی تهیه می شود. خصوصیات نانو ذرات تهیه شده از جمله سایز، پتانسیل زتا، تعیین می گردد. میزان نفوذ آنها به سلول از طریق اضافه کردن ماده ی فلورسنت و بررسی با میکروسکوپ فلورسنت مورد ارزیابی قرار می گیرد.
نتایج: پپتید های نافذ سلولی با توالی هایی که کار شدند باعث افزایش برداشت سلولی لیپوزوم ها میشوند که برای ارﮊنین ۷.۶۵ برابر لیپوزوم ساده برای ارﮊنین بیشتر از همه و ۱۵.۲۸ برابر و برای لایزین ۲.۶ برابر و به جز توالی لایزین تریپتوفان که۰.۵۳ برابر بوده و اثر چندانی نداشت. نتیجهگیری: اضافه كردن پپتید های نافذ سلولی باعث افزايش برداشت سلولی لیپوزوم ها میشوند كه اين افزايش با توجه به اينكه كدام توالي استفاده شود متفاوت خواهد بود.