ارزیابی الگوی مصرف داروهای ضد پرفشاری خون در درمانگاه بیمارستان شهید مدنی طی سالهای 1394-1395
Abstract
مقدمه: پرفشاری خون از ریسک فاکتورهای مهم بیماری قلبی و عروقی و نیز از دلایل اصلی مرگ و میر در جهان می باشد.
هدف: با توجه به متنوع بودن داروهای ضد فشارخون و اهمیت انتخاب آن ها به عنوان مهمترین بخش درمان پرفشاری خون مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی مصرف داروهای ضدفشار خون در بیمارستان شهید مدنی تبریز انجام شد.
مواد و روش کار: مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی می باشد که در طی مدت 6 ماه بر روی بیماران با تشخیص پرفشاری خون تحت درمان دارویی مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان شهید مدنی، انجام شد. داده های مورد نیاز مطالعه با استفاده از پرونده ها جمع آوری شده و شامل اطلاعات دموگرافیک، اطلاعات پزشکی، داروهای مصرفی و میزان پیروی بیماران از روند درمانی بود. سپس رژیم های درمانی با گایدلاین JNC-8 مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: به طور کلی در این مطالعه 134 بیمار(52 مرد و 82 زن) مورد ارزیابی قرار گرفتند. شایعترین بیماری همراه شامل دیابت (35/28 %)، نارسایی قلبی (68/12 %) و IHD (94/11 %) بود. شایعترین داروهای تجویز شده به ترتیب لوزارتان ، آملودیپین ، متوپرلول و هیدروکلروتیازید بودند. شایعترین رژیم درمانی ACEI+CCB+B blocker، ACEI+B blocker و ACEI بود.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های مطالعه حاضر در حالت کلی 8/38 % رژیم درمانی مورد استفاده منطبق بر گایدلاین JNC-8 می باشد؛ در بیماران بالای 60 سال بدون سابقه بیماری زمینه ای 4/45 %، در بیماران زیر 60 سال بدون بیماری زمینه ای 2/45 %، در بیماران مبتلا به دیابت 2/34 %، در بیماران با سابقه بیماری عروق قلبی 8/21 %، در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی 4/29 % رژیمهای درمانی مورد استفاده منطبق بر گایدلاین بوده است. از طرفی در بیماران نارسایی کلیوی و بیماران با سابقه Stroke در هیچ یک از موارد رژیم دریافتی مطابق گایدلاین نبوده اند.