فرمولاسیون پودر خشک استنشاقی کتوتیفن و ارزیابی برون تنی آن
Abstract
مقدمه: کتوتیفن از جمله درمان های دارويي بیماری آسم می باشد. فرمولاسیون استنشاقي کتوتیفن که برای جلوگیری از عوارض مصرف خوراکي آن تهیه مي شود و دارای مزايايي نسبت به فرمولاسیون خوراکي است. پودرهای خشک استنشاقي از جمله سامانه های دارو رساني استنشاقي مي باشند.
هدف : هدف مطالعه ی حاضر فرمولاسیون پودر خشک استنشاقي (DPI) کتوتیفن جهت دارورساني موضعي به ريه به منظور درمان موثرترآسم مي باشد.
روش کار: از متد اسپری درايینگ برای تهیه میكروپارتیكل ها استفاده شد و شرايط اسپری درايینگ از قبیل دما، نوع حلال، غلظت دارو و افزودن حامل برای دستیابي به فرمولاسیون مطلوب تغییر داده شد. جهت ارزيابي قطر آئرودينامیكي، کريستالینیته و مورفولوژی پارتیكل های تهیه شده به ترتیب از دستگاه های Next Generation Impactor ، XRD و میكروسكوپ الكتروني استفاده و کارايي استنشاقي ذرات با استفاده از اين شاخص ها ارزيابي شد.
به منظور بررسی تداخل احتمالی بین دارو و حامل مورد استفاده از دستگاه FTIR و DSC استفاده گردید.
یافته ها : Fine Particle Fraction بالا در استفاده از محلول آب – اتانول (FPF=25%) به عنوان حلال محلول اسپری شونده به همراه ديگر شاخص ها (قطر آئرودينامیكي در حدود (3.5μm نشاندهنده خصوصیات استنشاقي مناسب پارتیكل های حاصله دارد. استفاده از آمونیوم بی کربنات در تهیه ذرات، باعث افزایش تخلخل و سبکی پودرها می شود.
نتیجه گیری: با توجه به نتايج کار، میتوان با فرمولاسیون مناسب از پودر خشک استنشاقي کتوتیفن، به نتايج مطلوبي جهت دارورساني موضعي به ريه دست يافت. فرمولاسیون های تهیه شده دارای خصوصیات استنشاقي مناسبي مي باشند. لذا در آينده میتوان با بررسي های بیشتر، از فرم استنشاقي کتوتیفن استفاده کرد.