مقايسه تاثير آموزش به دو روش لوح فشرده و شبکه اجتماعي بر دانش و عملکرد پرستاران بخشهاي مراقبت ويژه نوزادان در ارزيابي رفتار نوزاد نارس
Abstract
چکيده: مقدمه: با توجه به اين که پيشرفت در مراقبت هاي نوزادان، ميزان بقا را در بيماران حاد و نوزادان نارس بهبود بخشيده، پرستاران نوزادان به مهارت هاي حرفه اي براي مراقبت نياز دارند و بايستي از تمام مهارت ها و تکنيک هاي جديد مراقبتي دانش کافي داشته باشند. از طرفی آموزش به شیوه های متنوع، غیرحضوری و در شبکه های مجازی برای بزرگسالان مورد توافق می باشند. لذا هدف از اين مطالعه مقايسه تاثير آموزش به دو روش لوح فشرده و شبکه اجتماعي بر دانش و عملکرد پرستاران بخش هاي مراقبت ويژه نوزادان در ارزيابي رفتار نوزاد نارس بود.
روش: مطالعه حاضر به روش نیمه تجربی بر روي ۵۰ پرستار بخش مراقبت ويژه نوزادان در چهار بيمارستان کرمانشاه انجام گرفت. ابزار جمع آوري داده ها، شامل اطلاعات دموگرافيک و پرسشنامه تعيين سطح دانش پرستاران و چک ليست مشاهده و ثبت رفتار نوزاد نارس براي تعيين عملکرد بود. مداخله در دو گروه لوح فشرده و شبکه اجتماعي (به مدت ۱۵ روز) انجام گرفت و داده ها با استفاده از آمار توصيفي و استنباطي (تي مستقل، تي زوج و تحليل کوواريانس) در نرم افزار SPSS نسخه ۲۴ تجزيه و تحليل شد.
يافته ها: دانش وعملکرد پرستاران بخش های NICU قبل از مداخله، بین دو گروه لوح فشرده وشبکه اجتماعی، تفاوت آماری معنی داری نشان نداد(۷۱/۰P= و/۰۹۴P= ).
دانش وعملکرد پرستاران بعد از آموزش، بین دو گروه تفاوت معنی داری نشان داد(۰۰۱/۰P< و۰۰۱/۰P<). تغییرات دانش وعملکرد پرستاران، بین دو گروه تفاوت معنی دارنشان داد(۰۲/۰P= و ۰۳/۰P= ).هردو متغیر دانش و عملکرد پرستاران در گروه شبکه اجتماعی، بیشتر از گروه لوح فشرده افزایش داشت.
نتيجه گيري: استفاده از آموزش مبتني بر شبکه اجتماعي مبتنی بر تلفن همراه در زمينه مراقبت از نوزاد، شيوه مناسب و در دسترسي است كه پرستاران مي توانند استفاده و اطلاعات خود را به روز نمايند. با توجه به تاثير بهتر شبکه اجتماعی نسبت به لوح فشرده در اين مطالعه، بهکارگيري شبکههاي اجتماعي ميتواند فرصتي براي بهبود فرايند آموزش و يادگيري باشد.