بررسي فيتوشيميايی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه Potentilla reptans
Abstract
مقدمه: خانواده گل سرخیان دارای پراکندگی در نواحی معتدل نیم کره شمالی است، بعضی طایفه های آن در نواحی گرمسیری و عده ای دیگر درآفریقای غربی انتشار دارند. تاکنون مطالعات آنتی اکسیدانی و فیتو شیمیایی روی سایر گونه های جنس Potentilla انجام شده است.گونه مورد مطالعه در این بررسی Potentilla reptans با نام فارسی پنجه برگ رونده است.
هدف: با توجه به تاثیرات دارویی گزارش شده از سایر گونه های این تیره به نظر میرسد مطالعه فیتوشیمیایی روی این گونه منطقی باشد.
روش کارومواد: عصاره گیری با روش سوکسله با استفاده از حلال های هگزان، دی کلرومتان و متانول انجام گردید. فراکسیونه نمودن عصاره متانولی خشک شده روی C18Sep-Pak با فاز متحرک با نسبتهای افزایش یابنده متانول: آب صورت پذیرفت. خالص سازی فراکسیونها به کمک HPLC پره پراتیو با فاز معکوس، منجر به جداسازی دو ترکیب شد. تعیین ساختار ترکیبات با استفاده از روش¬1HNMR انجام شدو روغن فرار به روش تقطیر با آب با دستگاه کلونجر تهیه گردید.
محتوای اسانس نیز به وسیله GC-MS تعیین گردید. خواص آنتی اکسیدانی عصاره ها و میزان فنول تام و فلاونوئید تام عصاره ها و فراکسیون ها به ترتیب با معرف های DPPH، فولین شیکالتو و آلومینیم کلراید اندازه گیری شد.
یافته ها: از بررسی فیتوشیمیایی عصاره متانولی این گیاه دو ساختار فلاونوئیدی جداسازی گردید. آنالیز روغن فرار نیز، منجر به شناسایی24 ترکیب شد که بیشترمونوترپن های اکسیژنه و آلدهیدهای آلیفاتیک خطی بودند. عصاره متانولی قویترین خاصیت جاروبگری رادیکال های آزاد را نشان داد. در حالی که عصاره هگزانی و دی کلرومتانی اثرات ضعیف تا متوسطی نشان دادند. در رابطه با فراکسیونهای 40% و 20% قویترین فعالیت آنتی اکسیدانی و نیز بالاترین محتوای ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی را داشتند.
نتیجه گیری: به نظر میرسد وجود مشتقات فنولی به خصوص فلاونوئیدها در عصاره متانولی دال بر اثرات قوی آنتی اکسیدانی آن بوده که میتواند در شرایط التهابی، پیشگیری از سرطان ها و استرس های اکسیداتیو مفید واقع شود.