ارائه مدل مفهومی استفاده از وبسایتهای اطلاعات سلامت توسط دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بر اساس تئوری رفتار برنامهریزی شده (TPB)
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: وبسایتهای سلامت برای استفادهکنندگانی که اطلاعات مربوط به سلامت را جستجو می کنند، یک منبع رایج و محبوب به شمار میآیند.
هدف: هدف از انجام این مطالعه ارائه مدل مفهومی استفاده از وبسایت های اطلاعات سلامت و شناسایی عوامل موثر بر استفادهی دانشجویان از وبسایتهای اطلاعات سلامت بود.
روش کار:
این مطالعه از نظر هدف کاربردی، و به روش پیمایشی مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بودند که 261 نفر از آنان با استفاده از روش نمونهگیری ساده و در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به تائید رسید (793/0=α). تحلیل دادهها با آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون و با استفاده از نرمافزار اس پی اس اس ورژن 22 و ایموس ورژن 24 انجام شد و مدل نهایی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری ارایه شد.
یافته ها:
یافتهها نشان داد که نگرش، هنجارهای ذهنی و کاربرپسندی تاثیر مستقیم و معناداری بر قصد دانشجویان در استفاده از وبسایت های اطلاعات سلامت دارند (43/0 = β و 000/ 0P <) و (17/0= β و 002/0 P <) , (13/0 = β و 002/0P <). سایر یافتهها نشان داد که کنترل رفتاری درکشده و قصد، تاثیر مستقیم و معناداری بر رفتار دانشجویان در استفاده از وبسایتهای سلامت دارند. (24/0 = β و001/ 0P <) , (19/0 = β و 002/0P <).
نتیجهگیری:
طبق یافته های این پژوهش می توان اینطور استنتاج کرد که که نظریه رفتار برنامهریزی شده چهارچوب مناسبی برای تبیین رفتار دانشجویان در استفاده از وبسایت های سلامت میباشد. همچنین نتایج این مطالعه عوامل موثر بر استفاده از وبسایتهای اطلاعات سلامت را شناسایی کرد که میتواند مورد توجه طراحان وبسایتهای اطلاعات سلامت قرار گیرد تا استفاده حداکثر کاربران از این وبسایتها امکانپذیر شود.