طراحی و اجرای برنامه کاربردی خود مراقبتی بیماران مبتلا به سنگ کلیه تحت درمان سنگ شکنی برون اندامی (ESWL)
Abstract
چکیده پژوهش
مقدمه: سنگ کلیه سومین مشکل شایع در میان بیماری های سیستم ادراری پس از عفونت ادراری و بیماری های پروستات می باشد. شیوع این بیماری بر ابعاد مختلف زندگی بیماران تاثیر گذاشته و موجب کاهش کیفیت زندگی بیماران می شود. روش سنگ شکنی برون اندامی، روشی ایمن برای درمان سنگ های ادراری است. می توان با راهکارهای مناسب شیوع و عود این بیماری را کاهش داد. برنامه های خودمراقبتی می توانند به طور موثری با افزایش مشارکت بیماران موجب افزایش کیفیت زندگی، صرفه جویی در هزینه ها و پیشگیری از بیماری ها شوند.
هدف: این مطالعه با هدف طراحی و ایجاد برنامه کاربردی خودمراقبتی برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه تحت درمان سنگ شکنی برون اندامی ، در سه مرحله نیازسنجی، طراحی و ارزیابی انجام شد.
روش بررسی : این مطالعه از نوع کاربردی می باشد. جهت نیازسنجی اطلاعاتی و طراحی برنامه کاربردی با جستجو در منابع کتابخانه ای پرسشنامه نیازسنجی طراحی و جهت نظر سنجی در اختیار متخصصین بالینی و متخصصین مدیریت اطلاعات سلامت و فناوری اطلاعات قرار گرفت. براساس عناصر اطلاعاتی و قابلیت های تایید شده برنامه کاربردی خودمراقبتی طراحی گردید. با مشارکت 20 نفر از کاربران کاربردپذیری برنامه طراحی شده مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: متخصصین شرکت کننده تمامی عناصر داده ای و قابلیت ها را ضروری تشخیص دادند. قابلیت های برنامه کاربردی مواردی مثل آشنایی با بیماری سنگ کلیه و روش های سنگ شکنی، ورزش های مناسب، تغذیه، انواع یادآورها، پایش علائم و عوارض بیمار بعد از انجام سنگ شکنی، تعامل با پزشک معالج بود. نتیجه ارزیابی کاربردپذیری برنامه خودمراقبتی از دیدگاه کاربران با میانگین 7.9 از مجموع نه امتیاز و در سطح خوب ارزیابی شد.
نتیجه گیری: قابلیت استفاده برنامه کاربردی خودمراقبتی در محورهای مختلف کارکردکلی، صفحه نمایش، مجموعه اصطلاحات، قابلیت یادگیری و قابلیت کلی برنامه برای کاربران رضایت بخش می باشد.