بررسی اثر توأم اشعه ماورا بنفش B و آتورواستاتین در ایجاد تومورهای پوستی حاصل از آتورواستاتین، دی متیل بنز (آ) آنتراسین و روغن کروتون در موش های سوری
Abstract
عوامل مختلف در ایجاد سرطان پوست دخیل هستند که از جمله عواملی که باعث افزایش ایجاد سرطان پوست می شود اشعه ماورا بنفش خورشید می باشد.
هدف:
هدف از این پژوهش بررسی سرطان زایی اشعه ماورا بنفش UVB در ایجاد تومورهای پوستی حاصل از آتورواستاتین، دی متیل بنز (آ) آنتراسین و روغن کروتون می باشد.
روش کار:
60 عدد موش سوری به 3 گروه بیست تایی تقسیم شدند و موهای پشتی آنها از طریق ماشین تراش و کرم موبر برطرف شد. سپس با سه گروه شامل دي متيل بنز(آ) آنتراسین بعلاوه روغن کروتون، گروه دوم شامل آتورواستاتین، دي متيل بنز(آ) آنتراسین و روغن کروتون و گروه سوم شامل اشعه ماورا بنفش، آتورواستاتین، دي متيل بنز(آ) آنتراسین و روغن کروتون بر روی پوست موش ها به صورت جداگانه تجويز شد و ایجاد سرطان پوست در طول سی هفته بررسی شد.
نتایج:
در هفته شانزدهم اولین تومور در گروه دریافت کننده اشعه ماورا بنفش، آتورواستاتین بعلاوه دي متيل بنز(آ) آنتراسین و روغن کروتون مشاهده گردید. درصورتیکه در گروه کنترل تومور در هفته هیجدهم مشاهده شد. همچنین تعداد و درصد وقوع تومورها در بین گروه های دریافت کننده اشعه ماورا بنفش، آتورواستاتین بعلاوه دي متيل بنز(آ) آنتراسین و روغن کروتون در زمان های مختلف بیشتر رویت گردید.
نتیجه گیری:
اشعه ماورا بنفش UVB (بعلاوه آتورواستاتین، دي متيل بنز(آ) آنتراسین و روغن کروتون) قابلیت افزایش میزان تومور نسبت به استفاده آتورواستاتین بعلاوه دي متيل بنز(آ) آنتراسین و روغن کروتون را دارد. UVB با مکانیسمی به صورت مستقیم به DNA و سیستم ترمیم DNA آسیب می رسانند و ایمن سلولی را سرکوب می کنند. بطور کلی مکانیسم ایجاد تومور پوستی در حیوانات دریافت کننده UVB و آتورواستاتین کاملا آشکار نیست و احتیاج به آزمایشات بیشتری دارد.