بررسی اثرات ضد میکروبی جنتامیسین لود شده برنانوذرات کربنات کلسیم بر انتروباکتریاسه های مقاوم به کارباپنم
Abstract
مقدمه: در سال های اخیر استفاده از نانوذرات در حوزه ی دارورسانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. کربنات کلسیم یک ماده ی معدنی طبیعی است که ضمن تولید کم هزینه و آسان، رهایش آهسته دارو و پتانسیل در ترمیم بافت استخوانی دارد و به حامل دارویی مناسب تبدیل شده است.
هدف: در این مطالعه اثرات ضد میکروبی نانوذرات کربنات کلسیم لود شده با جنتامیسین، علیه انتروباکتریاسه های مقاوم به کارباپنم مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش کار: از روش میکرو امولسیون معکوس برای تهیه¬ی نانوذرات کربنات کلسیم حاوی جنتامایسین استفاده شد. نانوذرات سنتز شده از لحاظ مورفولوژی (توسط میکروسکوپ الکترون عبوری یا TEM)، توزیع اندازه¬ی ذره¬ای و بار سطحی (توسط دستگاه DLS) مورد بررسی قرار گرفت. درصد بارگیری دارو در نانوذرات ارزیابی گردید. سپس جهت مقايسه اثر ضد ميکروبي نانو ذرات تهيه شده با آنتی بیوتیک خالص، از مقايسه حداقل غلظت مهاری رشد باکتری (MIC) با متد رقيق سازی متوالی در محیط کشت مایع (Broth macrodilution Method) علیه انتروباکتریاسه¬های مقاوم به کارباپنم استفاده گرديد.
نتایج: نتایج حاصل نشان داد که اندازه ی نانوذرات سنتز شده حدود 66٫23 نانومتر است. مقدار کارایی بارگیری دارو در نانوذرات کربنات کلسیم 25٫3 درصد بود. مورفولوژی کلسیت و واتریت در نانوذرات تهیه شده مشاهده شد که بیشترین درصد مربوط به پلی مورف کلسیت بود. جنتامایسین لودشده بر روی کربنات کلسیم اثر ضد میکروبی مناسبی را بر روی انتروباکتریاسه مقاوم به کارباپنم نشان داد. طیف MIC کربنات کلسیم لود شده با جنتامیسین در 20 ایزوله مورد بررسی 64-2 میکروگرم بر میلی لیتر بود.
بحث و نتیجهگیری: نانوذرات کربنات کلسیم می توانند به عنوان سیستمهای تحویل دارو برای درمان بیماریهای عفونی در نظر گرفته شوند و نیز جنتامیسین لود شده بر نانوذرات کربنات کلسیم بر انتروباکتریاسه مقاوم به کارباپنم نسبت به آنتی بیوتیک تنها تاثیر کمتری داشت.