تهیه و بررسی اثر ماده ترمیم ریشه جدید حاوی نانو ذرات هیدروکسی آپاتیت بر روی سلول¬های بنیادی پالپ دندان انسان
Abstract
مقدمه و هدف: طی چند دهه گذشته، نانوذرات به دلیل ویژگی¬های فانکشنال مورد توجه بسیاری قرار گرفته¬اند. نانو هیدروکسی آپاتیت (nHA) از نظر ساختاری مشابه هیدروکسی¬ آپاتیت دندان است و اثرات قابل توجهی در تمایز سلول¬های بنیادی مزانشیمی دارد. سیمان پورتلند یکی از اجزای اصلی MTA است و دارای خصوصیات فیزیکوشیمیایی مشابه با سیمان¬های پایه کلسیم سیلیکات است. هدف از این مطالعه تهیه یک ماده ترمیم ریشه جدید شامل سیمان پورتلند، اکسید بیسموت و نانو هیدروکسی آپاتیت و تجزیه و تحلیل اثرات این ترکیب بر تکثیر و تمایز سلول¬های بنیادی پالپ دندان انسان (hDPSCs) بود.
مواد و روش¬ها: برای تهیه ماده ترمیم ریشه جدید، اکسید بیسموت به عنوان رادیواپسیفایر و ذرات نانو هیدروکسی آپاتیت به ترتیب با نسبت¬های 20٪ و 5٪ وزنی به سیمان پورتلند سفید اضافه شدند. زنده ماندن hDPSC¬ها با استفاده از تست MTT پس از 3،1 و 7 روز ارزیابی شد. همچنین، پتانسیل ادنتوژنیک این ماده با اندازه¬گیری آلکالین فسفاتاز در محیط کشت مورد ارزیابی قرار گرفت. برای مقایسه زنده ماندن سلول¬ها و میزان تمایز در گروه¬های مورد مطالعه، از تحلیل واریانس یک طرفه (One way ANOVA) و Tukey post hoc استفاده شد. (0.05p<) از نظر آماری معنادار در نظر گرفته شد.
یافته ها: زنده ماندن سلول¬ها در ماده ترمیم ریشه جدید حاوی نانوذرات هیدروکسی آپاتیت پس از 3 و 7 روز به¬طور قابل توجهی افزایش یافت (0.05p<). علاوه بر این، فعالیت آلکالین فسفاتاز در طی یک دوره 7 روزه در تمام گروه¬های آزمایش افزایش یافت. با این حال، این افزایش در
ماده ترمیم ریشه جدید و MTA در مقایسه با گروه¬های دیگر بیشتر بود (0.05p<).
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که ماده ترمیم ریشه جدید حاوی ذرات نانو هیدروکسی آپاتیت ماده مطلوبی است و فعالیت آلکالین فسفاتاز در hDPSCs را مشابه MTA افزایش داد، همچنین میزان زنده ماندن سلول¬های بنیادی پالپ دندان در ماده ترمیم ریشه جدید در تمام روزهای آزمایش بیشتر بود.