مقایسه گازهای خون شریان نافی موقع تولد نوزادان با آبریزش مکونیومی و روشن
Abstract
یکی از پدیده هایی که بطور ویژه در متون زنان مورد توجه قرار گرفته است، پدیده ی آغشتگی مایع آمنیوتیک به مکونیوم است. با توجه به اینکه کاهش آمار سزارین جز الویتهای کشوری و سلامت مادران بوده و بررسی میزان گازهای خون شریانی (ABG) نوزادی شاخصی از نظر هیپوکسی نوزاد در حین زایمان می باشد، هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه ی گازهای خون شریان نافی موقع تولد در نوزادان با آبریزش مکونیومی و روشن بود.
روش ها و مواد: اين مطالعه مقطعی، تعداد 72 نوزاد با آبریزش مکونیومی و تعداد 72 نوزاد با آبریزش روشن متولد شده از مادرانی که با حاملگی ترم بالای 37 هفته جهت انجام زایمان طبیعی طی سال های 98-99 در بیمارستان های الزهرا(س) یا طالقانی شهر تبریز بستری شده بودند، انجام گرفت. داده های مربوط به مشخصات تولد، ABG، پیامدهای نوزادی و نمرات آپگار دقیقه 1 و 5 برای هر گروه از نوزادان جمع آوری و مورد بررسی های آماری قرار گرفتند.
یافته ها: در این مطالعه، میانگین سن تولد (P=0.498)، میانگین وزن تولد (P=0.542) و جنسیت نوزادان (P=0.133) با آبریزش مکونیومی تفاوت معنی داری با نوزادان با آبریزش روشن نداشت. میانگین PH نوزادان با آبریزش مکونیومی تفاوت معنیداری با نوزادان با آبریزش روشن نداشت (هر دو 3/7، P=0.987). میانگین PCO2 نوزادان با آبریزش مکونیومی تفاوت معنیداری با نوزادان با آبریزش روشن نداشت (9/42 در مقابل 9/47 میلی متر جیوه، P=0.052). متوسط Base Excess نوزادان با آبریزش مکونیومی تفاوت معنیداری با نوزادان با آبریزش روشن نداشت (هر در حدود 3-، P=0.355). میزان بروز بستری در NICU در نوزادان با آبریزش مکونیومی تفاوت معنیداری با نوزادان با آبریزش روشن نداشت (P=0.172). همچنین، هیچ موردی از مرگ، سندرم آسپیراسیون مکونیوم، هیپوکسی حاد، انسفالوپاتی هیپوکسیک ایسکمیک و تشنج و عفونت در نوزادان دو گروه مشاهده نشد. میانگین نمرات آپگار دقیقه 1 و 5 نوزادان با آبریزش مکونیومی تفاوت معنیداری با نوزادان با آبریزش روشن نداشت (به ترتیب P=0.524 و P=0.496).