مقایسه تاثیر مینرال تری اکسید اگریگیت، سمان غنی شده کلسیمی، بیودنتین و کلسیم هیدروکساید بر تمایز ادنتوبلاستیک، پاسخ التهابی و پتانسیل رگ¬زایی سلول¬های پالپ دندانی انسان
Abstract
مقدمه: عاج سازی ترمیمی در نتیجه¬ی پروسه های متوالی و وابسته به یکدیگری مثل کموتاکسی، پرولیفراسیون، رگ¬زایی، رمودلینگ ماتریکس خارج سلولی و تمایز سلولی ایجاد می¬شود. این مطالعه تجربی به صورت in vitro برای مقایسه برخی خواص زیست سازگاری چهار سمان رایج مورد استفاده در پوشش مستقیم پالپی طرح ریزی شد.
روش کار و مواد: سلول¬های پالپ دندانی انسان (HDPC)و اندوتلیال بند ناف انسان(HUVEC)کشت داده شدند و تست تشکیل تیوب و آنالیزهای زیر بر روی سلول های کاشت شده انجام گرفت : 1. ارزیابی فعالیت آلکالین فسفاتاز 2. تعیین بیان ژن¬هایی که با عاج سازی، التهاب، رگ¬زایی و استخوان سازی مرتبط هستند. 3.تست شکل گیری تیوب. 4. اندازه گیری NO و PGE2در مایع رویی محلول کشت سلول¬های پالپ دندانی انسان. جهت آنالیز آماری داده ها از تست های t-test، Mann-Whiteny و ANOVA توسط نرم افزار Prism v.8 انجام شد و سطح معنی داری p<0.05 در نظر گرفته شد.
یافته¬ها: در بررسی سمیت سلولی، Biodentin کم¬ترین سمیت را در 48 ساعت و 7 روز نشان داد. در مورد تست بقای سلولی MTA بهترین عملکرد را داشت. در بررسی رگ-زایی، سمان MTA بیشترین میزان رگ¬زایی را نشان داد. در بررسی عاج¬سازی، Biodentin بیشترین بیان ژن را نشان داد. در ارزیابی بیان ژن¬های ایجاد کننده التهاب مشخص شد که MTA باعث کمترین میزان بیان ژن¬های التهابی می¬شود. در نهایت نقش بااهمیت سمان CH در بیان ژن های دخیل در استخوان سازی مشخص شد.
نتیجه¬گیری: بهترین پوشش پالپی پوششی است که علاوه بر عاج زایی و استخوان سازی، تاثیر مثبتی بر رگ زایی داشته باشد و همچنین دارای خواص ضد التهابی بوده و بالاترین درجه سازگاری زیستی را داشته باشد. در نتیجه، با جمع بندی نتایج حاصل از این پژوهش، می توان اینگونه بیان کرد که سمان MTA در مقایسه با سمان های CH، CEM و Biodentin شاخصه های مثبت بیشتری دارد تا به عنوان گزینه مناسبی برای پوشش پالپی مورد استفاده قرار بگیرد.