مقایسه متابولیسم گلوکز و انسولین در بیماران هایپوتیرویید با سطح تیروتروپین کمتر و بالاتر از 10 میلی واحد در لیتر
Abstract
مقاومت به انسولین به عدم پاسخ بیولوژیک مناسب به سطح نرمال انسولین در خون گفته می شود که شامل اثرات بیولوژیک مختلف انسولین در بافت های مختلف بدن می باشد در عمل، مقاومت به انسولین با سطوح بالاتر از نرمال گلوکز در پاسخ به انسولین تعریف می شود و منجر به آسیب به ارگانهای مختلف میشود. شیوع بیماری های تیرویید در بیماران دیابتی نوع 2 به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از افراد عموم جامعه است (2) و مقاومت به انسولین ویژگی بارز بیماری دیابت نوع 2 می باشد در مطالعات مختلفی ارتباط بین هیپوتیروییدی آشکار و مقاومت به انسولین ثابت شده است. ولی این ارتباط در مورد هیپوتیروییدی ساب کلینیکال متناقض است. ما در این مطالعه قصد داریم به بررسی ارتباط بین مقاومت به انسولین با سطح تیروتروپین در بیماران مبتلا به کم کاری آشکار و تحت بالینی تیرویید بپردازیم.
روش انجام مطالعه:
این مطالعه به صورت تحلیلی مقطعی و بر روی تمام بیماران مراجعه کننده ها به درمانگاه سرپایی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. بعد از رعایت معیار های ورود و خروج، 120 نفر انتخاب و به 3 گروه مساوی جور شده از نظر سن و جنس و شاخص توده بدنی تقسیم شدند. افراد سالم به عنوان گروه شاهد، مبتلایان به هیپوتیروییدی با 5/4>TSH> 10 و مبتلایان به هیپوتیروییدی با TSH>10. سپس با روش HOMA-IR میزان مقاومت به انسولین محاسبه گردید. سپس مقادیر TSH و HOMA IR در این سه گروه آنالیز و مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج: . متوسط سن و BMI (اندکس شاخص بدنی) در گروه با TSH بالای 10 بیشتر از دو گروه دیگر بوده است در گروه کنترل 20 درصد افراد HOMA-IR بالای 7/1 داشته اند، در حالی که در دو گروه دیگر ( با TSH های بالای 5/4) این در صد مشابه و برابر 58 درصد بوده است که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بوده است. اما اختلاف اندکس HOMA-IR بین گروه با TSH 5/4 تا 10 با گروه TSH بالای 10از نظر آماری معنی دار نبوده است. در آنالیز رگرسیون خطی بین TSH و HOMA-IR دردو گروه با TSH بالای 5/4 بین این دو پارامتر ارتباط مستقیم وجود دارد. ارتباط مشابهی هم بین سطوح anti TPO و HOMA-IR در همین دو گروه مشاهده شده است با افزایش سطح anti TPO ، اعداد HOMA-IR نیزافزایش یافته است