بررسی تاثیر مصرف مزمن عصارهی متانولی اندام هوایی گیاه Clinopodium umbrosum در بروز علائم محرومیت از مرفین در موش سوری نر
Abstract
مقدمه: مصرف ضد دردهای اپیوئیدی به دلیل بروز مشکلاتی همچون بروز تحمل، وابستگی و در نهایت اعتیاد به آنها محدود شده است. مطالعات، نقش سیستم ایمنی و التهابی بدن را در بروز وابستگی به مرفین و در مقابل، اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عصاره ی گیاه Clinopodium umbrosum را نشان داده اند
هدف: بررسی اثر عصارهی گیاه C. umbrosumدر بروز وابستگی به مرفین در موش سوری نر
روش کار: از اندام هوایی گیاه C. umbrosum پس از پودر شدن عصاره گیری می گردد. پس از بررسی ترکیبات عصاره، آزمایش در شش گروه 8 تایی موش سوری انجام می گیرد به طوری که یکی از گروه ها 8 روز مرفین به همراه نرمال سالین (حامل عصاره)، گروه دیگر نرمال سالین + نرمال سالین و یک گروه نرمال سالین + عصاره به تنهایی بدون مرفین دریافت می کنند. سه گروه دیگر 3 دوز مختلف از عصاره به همراه مرفین دریافت می کنند و در روز نهم بعد از تزریق نالوکسان، علائم ترک ثبت شده و نمونه های خونی از نظر فاکتور های آنتی اکسیدانی بررسی می شوند.
نتایج: امتیاز تام محرومیت در گروه دریافت کننده ی دوز های mg/kg 40 و 20 به همراه مرفین، به طور معنا داری (05/0 < p و 001/0 < p) نسبت به گروه مرفین – سالین کاهش یافت. اثرات آرام بخش و کاهش فعالیت حرکتی در موش از عصاره مشاهده نشد. از تست های آنتی اکسیدانی TAC و MDA به دلیل وجود خطا های احتمالی در قسمت های مختلف پروسه، نتایج قابل قبولی به دست نیامد.
نتیجهگیری: عصاره ی متانولی گیاه C. umbrosum علاثم محرومیت از مرفین را به صورت غیر وابسته به دوز کاهش می دهد و نتایج تست های آنتی اکسیدانی قابل قبول نبود.