تدوین بسته سیاستی برای پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش در ایران
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: با توجه به بالا بودن میزان بروز و بار سرطان های دستگاه گوارش انجام یک مطالعه مدون در زمینه تدوین سیاستهای مناسب برای پیشگیری از این سرطانها لازم و مفید میباشد.
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل سیاستهای پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش و تدوین بسته سیاستی برای پیشگیری از این سرطانها در ایران میباشد.
روش کار: مطالعه حاضر از نوع مطالعات کیفی بود که با استفاده از روشهای مختلف و در پنج گام انجام گرفت. رویکردهای مختلف مورد استفاده در مطالعه حاضر شامل مرور مستندات، متاسنتز، مطالعه کیفی و تکنیک دلفی بودند. اصلی ترین چارچوب مورد استفاده که در شکل دهی مناسب اهداف مطالعه حاضر محققان را یاری نمود، چارچوب مثلث سیاستگذاری میباشد.
یافته ها: طبق نتایج این مطالعه 27 گزینه سیاستی نهایی برای پیشگیری از سرطانهای دستگاه گوارش در ایران تدوین شدند که همگی آنها نیازمند مشارکت سازمانهای غیر مرتبط با سلامت با وزارت بهداشت است. گزینه های سیاستی تدوین شده در سه حیطه اصلی محیط های ارتقای سلامت، تغییر سیستمی و ارتقای عادات و الگوهای رفتاری سلامت و 11 حیطه سیاستی برچسب گذاری و بسته بندی، ایجاد سازمانهای سالم و ایمن، سیاستهای مالی، محدودیتهای تبلیغاتی، ارتقای عرضه خوردنیها و نوشیدنیها، محیطهای انگیزاننده، طراحی شهر سالم، همکاری بین بخشی، اطلاع رسانی به مردم، مشاوره و ارائه خدمات در سلامت و آموزش و مهارت دسته بندی شدند.
نتیجه گیری: موضوع پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر و سرطانها موضوعی چند وجهی است که نیازمند همکاری وسیع بین بخشهای مختلف غیر مرتبط با سلامت و مرتبط با سلامت میباشد. به منظور اجرای موفقیت آمیز بسته سیاستی تدوین شده، علاوه بر مشارکت بین بخشی بایستی تضاد منافع بین اهداف وزارت بهداشت و سایر سازمانهای غیر مرتبط با سلامت برطرف گردد و استراتژی برنده- برنده در برخورد با ذینفعان درگیر در این مسئله به کار گرفته شود.