بررسی میزان رنگ آستاگزانتین در نمونه های ماهی سالمون عرضه شده در بازار شهر تبریز
Abstract
مقدمه: آستاگزانتین ازطریق تغذیه از ریزجلبک ها در بدن موجودات دریایی ذخیره می شود. برخی ماهی ها مانند سالمون هم حاوی آستاگزانتین در ماهیچه هایشان هستند و علت رنگ نارنجی جذاب آنها آستاگزانتین می باشد.گاهی از این رنگدانه برای تغییر رنگ گوشت ماهی و عرضه یک ماهی به جای گونه دیگر استفاده
می شود .
هدف: در این پژوهش، روشی ساده و معتبر برای شناسایی و تعیین مقدار آستاگزانتین در نمونه های ماهی جهت شناسایی و تشخیص افتراقی ماهی سالمون از ماهی قزل آلا که در بازار ایران به نام سالمون فروخته می شود ، ارأئه شده است. این روش شامل استخراج فاز مایع به کمک اولتراسوند قبل از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا(HPLC) است.
روش کار: در این مطالعه از روش HPLC با شناساگر ماوراء بنفش برای شناسایی و تعیین مقدار آستاگزانتین استفاده شد. استخراج فاز مایع به کمک اولتراسوند قبل از HPLC برای آماده سازی نمونه ها استفاده شد. روش استخراج بهینه سازی شد . μL۲۰ از حاصل استخراج به فاز ساکن C18 تزریق شد . شویش ساده به کمک فاز متحرک شامل چهار حلال با سرعت ا میلی لیتر در دقیقه انجام شد .شناسایی آستاگزانتین در طول موج ۴۷۶ نانومتر صورت گرفت .
يافته ها:درشرایط بهینه ،ویژگیهای تحلیلی روش شامل حد تشخیص LOD ng g-1 ۴۶.۱و
LOQ ng g-1 ۴۶.۵ ، ۹۹۴۹.۰ r2 =،
۲.۵ RSD≤،درصد بازیافت ۸.۹۸% بدست امده اند که همگی قابل قبول بود.
نتيجه گيري: این روش بصورت موفقیت آمیزی نشان داد ماهی رنگی عرضه شده دربازار به نام سالمون ،قزل آلا بوده ودر تغذیه آن از رنگ آستاگزانتین استفاده شده است . نتایج نشان داد که نمونه های قزل آلا(5 نمونه) فاقد آستاگزانتین است ، در حالی که نمونه های ماهی قزل آلای رنگی شده تولید شده درایران(30 نمونه) دارای آستاگزانتین درمحدوده ng g-1 ۴۰ ± ۷۸۲ - ۱۷۹ است
محتوای آستاگزانتین در نمونه های سالمون نروژی (5 نمونه) ( ng g-1 ۲۶۹± ۲۰۰۰ –۱۳۰۰ ) بسیار بیشتر از نمونه ماهی قزل آلای رنگی شده در ایران است.