طراحی و اجرای شبکه اجتماعی محققین آزمایشگاهی حوزه سلامت
Abstract
چکیده
مقدمه: امروزه شبکههای اجتماعی آکادمیک با تسهیل کردن فرایندهای پژوهشی ضمن بهبود وضعیت همکاری بین پژوهشگران باعث بهره وری و کارآمدی استفاده از منابع پژوهشی میگردند.
هدف: هدف از این مطالعه طراحی و اجرای شبکه اجتماعی محققین آزمایشگاهی حوزه سلامت
بود.
روش کار و مواد: این مطالعه کاربردی که دارای چهار هدف اصلی بود، در سال 1399 با استفاده از روشهای گوناگون پژوهشی انجام شد. در هدف اول با استفاده از مطالعه مروری، مطالعه تطبیقی و مصاحبه با پژوهشگران نیازمندیها مشخص گردید. در هدف دوم با استفاده از تکنیک دلفی نحوه ترسیم شمای این سایت مشخص و پس از تعیین زیرساختهای مختلف و شمای سایت، این شبکه اجتماعی ایجاد گردید. در گام سوم با استفاده از نظر کاربران و با استفاده نرم افزارهای گوناگون کاربرد پذیری شبکه اجتماعی طراحی شده مورد بررسی قرار گرفت. در هدف پایانی عملکردهای مختلف این سایت با استفاده از روشهای تحلیل شبکه اجتماعی، مصاحبه و وب کیو ای ام بررسی گردید.
یافتهها: بر اساس یافتههای این مطالعه نیازمندیهای شبکه اجتماعی طراحی شده در 7 دسته دسته بندی شد و شامل بسترهای ارتباطی(18 گویه)، مدیریت کاربری (8 گویه)، مدیریت استنادات (10 گویه)، پیمایش و راهنمایی (16 گویه)، حفظ امنیت و حریم شخصی (18گویه) و ویژگی های هوشمندی (24 گویه) و ویژگی های عمومی (15 گویه) بود. بر اساس ارزیابی انجام شده کاربرد پذیری این نرم افزار در تمامی ابعاد 60 تا 80 % بود؛ ضعیف ترین بعد سهولت کاربری (60%) و قویترین بعد مربوط به قابلیت های شبکه اجتماعی (71%) بود.
نتیجه گیری: بر اساس دیدگاه افراد ذینفع این شبکه اجتماعی کاربرد پذیری مطلوبی دارد و همچنین با استفاده از تکنیک و ابزارهای مختلف مشخص گردید که این شبکه اجتماعی از لحاظ فنی از استانداردهای مورد نظر پیروی میکند. عملکرد این شبکه اجتماعی نیز از دیدگاه کارشناسان در حد مطلوب ارزیابی گردید.