مقایسه اختلالات روانپزشکی در مراجعین به کلینیک با و بدون درخواست رینو پلاستی
Abstract
تقاضا برای جراحی های زیبایی در جهان همواره روند صعودی داشته است و ایران یکی از کشورهاي با رتبه ي بالا در انجام جراحی هاي رینوپلاستی، در دنیا شناخته شده است. با توجه به افزایش روزافزون تعداد متقاضیان رینوپلاستی، بررسی نقش عوامل روانی در استفاده از جراحی های رینوپلاستی، در کاهش نارضایتی های بعد از جراحی و جلوگیری از مشکلات روحی، اجتماعی و اقتصادی متعاقب آن برای متقاضیان و نیز سیستم سلامت، ضرورت می یابد. لذا برآن شدیم تا طی یک مطالعه به مقایسه اختلالات روانپزشکی بین متقضیان رینوپلاستی با افراد عادی بپردازیم.
روش ها و مواد: اين مطالعه مقطعی-تحلیلی بر روي 50 نفر متقاضی رینوپلاستی و 50 نفر غیرمتقاضی رینوپلاستی که طی سال 98 به بخش گوش، حلق و بینی مرکز آموزشی درمانی امام رضا(ع) تبریز مراجعه کرده بودند، انجام گرفت. داده ها بر اساس پرسش نامه SCL-90-R جمع آوری گردیده و از شاخص های ضریب کلی علایم مرضی (GSI)، جمع علائم مرضی (PST) و معیار ضریب ناراحتی (PSDI) برای تفسیر نتایج پرسش نامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون کای اسکوئر، آزمون t و آزمون منویتنی در نرم افزار SPSS نسخهی 22 انجام گرفت. در این مطالعه، مقدار P کمتر از 05/0 از لحاظ آماری معنیدار تلقی گردید.
یافته ها: در این مطالعه، شاخص های GSI (P=0.002) وPST (P=0.000) در گروه رینوپلاستی بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود، ولی شاخص PSDI بین دو گروه رینوپلاستی و شاهد تفاوت معنیداری نداشت (P=0.337). متوسط نمرات افکار پارانوئیدی (P=0.000)، وسواس و اجبار (P=0.001)، حساسیت در روابط متقابل (P=0.000)، افسردگی (P=0.000)، شکایات جسمانی (P=0.003) و روان پریشی (P=0.005) در گروه رینوپلاستی به طور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بودند. همچنین، افکار پارانوئیدی، وسواس و اجبار، حساسیت در روابط متقابل، افسردگی به ترتیب شایع ترین اختلالات مشاهده شده در گروه رینوپلاستی بودند.