تعیین ارتباط علائم بالینی و آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به میلوم مولتیپل قبل از پیوند مغز استخوان اتولوگ با زمان Engraftment
Abstract
هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط علائم بالینی و آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به میلوم مولتیپل تحت پیوند مغز استخوان اتولوگ با زمان Engraftment می باشد.
مواد و روش ها: متغیر های مورد بررسی در این مطالعه همگی از پرونده این بیماران استخراج شده و در فرم جمع آوری اطلاعات نوشته شد. علائم بالینی بیماران شامل: فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، ضربان قلب، تعداد تنفس، درجه حرارت بدن، تعداد روز های تب و نوتروپنی می باشندکه بدلیل قابل استناد نبودن علایم بالینی ثبت شده در پرونده بالینی بیماران فقط تعداد روز های تب و نوتروپنی مورد مطالعه قرار گرفت. یافته های آزمایشگاهی بیماران شامل: ESR، CRP، LDH، Ferritin، Serum Albumin، تعداد پلاکت، هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد نوتروفیل، تعداد لنفوسیت، LUC و MPXI می باشند. متغیرهای فوق قبل از عمل و بعد از عمل بیماران ثبت شده و مورد مقایسه قرار گرفتند.
یافته ها: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، بیماران مورد مطالعه میانگین سن ۷۸/۹ ± ۹۶/۴۴ سال داشتند. مقایسه متغیرهای آزمایشگاهی بیماران مورد مطالعه در زمان های پیش از پیوند، زمان پیوند و پس از Engraftment نشان داد که در مقایسه زمان پیش از پیوند با زمان Engraftment، تفاوت آماری معنی داری در ESR (افزایش)، فریتین (افزایش)، هموگلوبین (کاهش)، پلاکت (کاهش)، LUC (افزایش) و MPXI (کاهش) مشاهده شد. در مقایسه زمان پیوند با زمان Engraftment، تفاوت آماری معنی داری در ESR (افزایش)، آلبومین (کاهش)، هموگلوبین (کاهش)، پلاکت (کاهش)، LVC (افزایش) و MPXI (افزایش) مشاهده شد. در ضمن مقایسه تعداد روز های تب و نوتروپنی با روز Engraftment همبستگی و رابطه آماری معنی داری را نشان نداد (۸۷۹/۰p=؛ ۰۲۲/۰-=rP) و همبستگی بین تعداد واحد های پلاکت و Packed Cell دریافتی بیماران با روز Engraftment مشاهده نشد (به ترتیب؛ ۰۹۰/۰p=؛ ۲۴۳/۰rP= و ۸۶۰/۰p=؛ ۰۲۶/۰-rP=).