بررسی سطح سرمی و دریافت غذایی ویتامین سی، بتا کاروتن و لیکوپن در سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف MCI و مقایسه آن با نمونههای سالم
Abstract
هدف از انجام این مطالعه بررسی سطح سرمی و دریافت غذایی ویتامین سی، بتا کاروتن و لیکوپن در سالمندان مبتلا به اختلال شناختی خفیف MCI و مقایسه آن با نمونههای سالم میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه که از نوع مورد – شاهدی بود، از آذرماه سال 95 تا مردادماه سال 96 در شهر تبریز بر روی 45 بیمار مبتلا به اختلال شناختی خفیف MCI بهعنوان گروه مورد و 45 فرد سالم دیگر بهعنوان گروه کنترل با همسانسازی سن و جنس، انجام گرفت. پس از تکمیل پرسشنامه Mini-Mental State Examination (MMSE-12)، موارد مبتلا به MCI با استفاده از استاندارد اصلاحشده پترسون مشخص شد. با استفاده از پرسشنامه نيمه كمي فراواني غذايي (FFQ)، دریافتهای معمول رژيم غذايي در طول سال گذشته ثبت و نمونههای خون جمعآوری شد.
یافتهها: از 90 فرد مورد مطالعه در مطالعه حاضر، 61٪ مرد و 39٪ زن بودند كه ميانگين سني آنها 5/5 ± 8/68 سال بود. از نظر دریافت غذايي ویتامین C، بتاکاروتن و لیکوپن بین دو گروه تفاوت معنیداری وجود نداشت (به ترتیب 0.079 = P، 413/0 = P و 455/0 = P). نتایج پارامترهای مورد بررسی نشان داد که بتاکاروتن و لیکوپن سرم (به ترتیب 004/0 = P و 044/0 = P) در افراد سالم بهطور معنیداری بالاتر از افراد مسن مبتلا به MCI بود. همبستگی معنیداری بین میزان ویتامین C دریافتی و سرمی و نمرات شناختی در MMSE-12 (r = 0.231، P = 0.028 و r = 0.224، P =0.033) و همچنین بین سطح سرم لیکوپن و نمرات شناختی وجود داشت (r = 0.388، P = 0.000).