بررسی استحکام شکست و تحلیل توزیع تنش بوسیله Finite Element Analysis در سانترال های گاوی بیش از حد گشاد شده به دنبال ترمیم به روش Multi Post Approach
Abstract
زمینه وهدف: در مواجهه با بازسازی دندان های درمان ریشه شده با کانال های گشاد, انتخاب طرح درمان مناسب با هدف افزایش طول عمر و کارکرد کلینیکی دندان از اهمیت بالایی برخوردار است.
هدف از مطالعه حاضر بررسی استحکام شکست و توزیع تنش در دندان های درمان ریشه شده با کانال های گشاد، به دنبال کاربرد گلاس فایبر پست و گلاس فایبر رشته ایی مطابق multi post approach بود.
روش کار: 68 سانترال گاوی پس از قطع تاج در محل CEJ و آماده سازی و آبچوریشن کانال ها و تهیه فضای پست به طول mm 10 و با عاج باقیمانده دیواره ریشه به ضخامت mm 1 ، به طور تصادفی به 4 گروه به شرح زیر تقسیم شدند: گروه 1: دو گلاس فایبر پست، گروه 2: گلاس فایبرپست+ گلاس فایبر رشته ایی، گروه 3: دو گلاس فایبر رشته ایی، گروه 4: بدون گلاس فایبر. پس از ساخت کور کامپوزیتی و ترموسایکلینگ‚ نمونه ها از سمت پالاتال تحت نیروی فشاری با سرعت mm/min 5/0 و زاویه ° 135 نسبت به محور طولی ریشه قرار گرفتند تا زمانی که شکست صورت بگیرد. داده های حاصل از استحکام شکست توسط آزمون های One way ANOVA و post hoc Tukey و در سطح معنی داری P <0.05 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. برای بررسی توزیع تنش در هر یک از گروه های مطالعه از روش Finite Element Analysis استفاده شد.
یافته ها: بیشترین و کمترین مقادیر استحکام شکست به ترتیب در گروه های 3 و 4 حاصل شد (N 40/981 و N46/461). میانگین استحکام شکست بین گروه 4 و سه گروه دیگر تفاوت آماری معناداری داشت (p< 0.001) ، اما تفاوت میانگین استحکام شکست بین گروه های 1، 2 و 3 به لحاظ آماری معنادار نبود.بر اساس نتایج آنالیز فاینیت تمرکز تنش در همه گروه ها در 3/1 سرویکالی بیشتربود. هم چنین مقادیر عددی استرس von Mises در گروه 1 نسبت به سایر گروه ها کم تر بود.
نتیجه گیری: Multi post approach صرف نظر از نحوه ترکیب گلاس فایبر پست و گلاس فایبر رشته ایی, باعث افزایش قابل ملاحظه ی استحکام شکست در دندان های درمان ریشه شده با کانال های گشاد شد. Finite element analysis هم بهبود توزیع استرس در هر سه فرم کاربرد فایبر پست را در کانال های گشاد شده ریشه نشان داد.