بررسی وضعیت قامت قالیبافان شهر تبریز به روش فوتوگرامتری: یک مطالعه پایلوت
Abstract
طبق بررسیهای انجامشده، ارتباط تنگاتنگی بین ریسک فاکتورهای ارگونومی و عادتهای شغلی با دردهای عضلانی استخوانی و قامت بدن وجود دارد. وضعیت قرارگیری و نشستن فرد در محل کار در حین انجام فعالیتهای شغلی به مدت طولانی، در تغییر و شکلگیری قامت قسمتهای مختلف بدن نقش دارد. هدف از انجام این مطالعه بررسی وضعیت قامت قالیبافان شهر تبریز به روش فوتوگرامتری میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه که بهصورت مقطعی انجام شد، از مراجعهکنندگان با دردهای عضلانی اسکلتی (بهجز درد ستون فقرات) به درمانگاه طب فیزیکی و توانبخشی در سال 97، تعداد 55 بیمار قالیباف که رضایتنامه آگاهانه داشتند را به روش در دسترس انتخاب کرده و جهت آنالیز قامت و شاخص توده بدنی به مرکز تحقیقات طب فیزیکی ارجاع شدند و در این محل با استفاده از دستگاه غیرتهاجمی سنجش قامت فوتوگرامتری، 3 عدد عکس با دوربین دیجیتال از نمای روبرو، خلف و جانبی از بیمار در حالت ایستاده، از ناحیه ستون فقرات گردنی، توراسیک و لومبوساکرال گرفته شد. پس از تصویربرداری، نرمافزار با استفاده از لندمارکهای مشخصشده روی بدن به آنالیز و اندازهگیری زوایای قامتی پرداخته شد. در پایان دادههای بهدستآمده بیماران آنالیز شده و در صورت وجود، نوع اختلال قامتی بیمار مشخص گردید. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS نسخه 26 و روش آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شد.
یافتهها: در این مطالعه، میانگین (انحراف معیار) سنی افراد مورد مطالعه، 85/48 (5/10±) سال بود. هیچکدام از متغیرهای قامت قالیبافان، در وضعیت نرمال نبودند. بیشترین وضعیت Tragus-Plumb Line D در 54 مورد (2/98 درصد) در حالت Forward Head بودند. بیشترین وضعیت Acromion-Plumb Line D در 52 مورد (5/94 درصد) در حالت Protracted بودند. در بررسی وضعیت Pelvic Tilt A، بیشترین قالیبافان با 53 مورد (4/96 درصد) انحراف به سمت قدامی قدامی داشتند. در بررسی وضعیت Trunk Sway A، بیشترین قالیبافان با 29 مورد (7/52 درصد) انحراف به سمت خلفی داشتند. بیشترین وضعیت Body Sway A در 53 مورد (4/96 درصد)، دارای وضعیت Anterior Displacement بودند. در بررسی وضعیت Hip –Plumb Line D قالیبافان، همگی موارد 55 مورد (0/100 درصد) دارای انحراف به سمت قدامی بودند. بیشترین وضعیت Lateral Knee A قالیبافان در 40 مورد (7/72 درصد) حالت Flexion داشتند. در نهایت، در بررسی وضعیت Knee –Plumb Line D بیشترین قالیبافان با 54 مورد (2/98 درصد) انحراف به سمت قدامی داشتند. از بین متغیرهای وضعیت قامت در افراد موردمطالعه، بهجز متغیر Knee –Plumb Line D که با شاخص توده بدن همبستگی مستقیم داشت، سایر متغیرها از جمله: Head Horizontal A، Tragus-Plumb Line D، Lumbar Lordosis A و Hip –Plumb Line D با شاخص توده بدن همبستگی معکوس داشتند؛ که البته بین تمامی این متغیرها با شاخص توده بدن، همبستگی معنادار آماری وجود نداشت (P-value>0.05).