کاربرد فاژتراپی در درمان عفونت های ادنتوژنیک: مرور نظام مند
Abstract
فاژها ، ویروس های طبیعی با میزبان باکتریال هستند. روشی که در آن از ویروس ها در درمان عفونت های باکتریایی استفاده می شود اصطلاحا « فاژتراپی» نامیده شده است. فاژتراپی اولین بار در سال 1919 میلادی توسط " d herelle "مطرح شد. با گذر زمان با روی کار آمدن آنتی بیوتیک ها و استفاده گسترده شان اهمیت فاژتراپی کمرنگ شد ولی امروزه دوباره فاژتراپی به عنوان متدی نوین مورد توجه واقع شده است. در دندان پزشکی نیز در درمان پوسیدگی دندانی ، پریودنتیت ، مشکلات اندودنتال و ... کاربرد دارد. در این تحقیق به علت گستردگی مطالب و گستردگی کاربرد فاژتراپی در حوزه ی دهان و دندان ، به طور ویژه به تأثیر فاژتراپی در درمان عفونت های سیستم کانال ریشه بویژه عفونت های مقاوم به درمان و راجعه و پاتوژن های دخیل در آن پرداخته ایم.
مواد و روشها:
کلیه ی مقالات مربوط به کاربرد فاژتراپی در حوزه های مختلف دندان پزشکی و نیز درمان های اندودنتیک شکست خورده جمع آوری شد. در این مطالعه مرور نظام مند ، جستجوی مقالات از پایگاه هاي اطلاعاتی Google Scholer ، PubMed و SCOPUS از سال 1990 تا 2020 صورت گرفت. همه اطلاعات در یک جدول طبقه بندی شد.
نتایج:
در جستجوی مروری انجام یافته در پایگاه هاي اطلاعاتی مذکور و با توجه به بازه زمانی مدنظر تعداد 85 مقاله مرتبط با واژگان مورد جستجو و از طریق چکیده یافت شد. پس از حذف عناوین و مقالات تکراری، تعداد 33 مقاله انتخاب شد که بررسی دقیق تر توسط تیم ارزیابی به 19 مقاله تقلیل یافت. مقاله کامل این 19 مقاله بررسی گردید. برای انتخاب نهایی، از این تعداد 9 مقاله دارای معیارهای ورود به مطالعه و در برگیرنده اهداف مطالعه حاضر بودند.
نتیجه گیری :
اغلب مقالات ، فاژتراپی را به عنوان روشی مؤثر و نوین در درمان عفونت های اندودنتیک مقاوم و غلبه بر پاتوژن های دخیل در آن معرفی کردند.