بررسی اثر بخشی استراتژی نظارت بر تجویز انتی بیوتیک های خط قرمز وسیع الطیف و پر هزینه در مرکز آموزشی و درمانی امام رضا تبریز در 6 ماهه اول سال ۱۳۹۸
چکیده
مقدمه: باوجود تلاش بسیاري از سازمان ها و کارشناسان براي کاهش مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در بیمارستان ها، متأسفانه این روند همچنان ادامه دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر بخشی استراتژی نظارت بر تجویز انتی بیوتیک های خط قرمز وسیع الطیف و پر هزینه در مرکز آموزشی و درمانی امام رضا تبریز در 6ماهه اول 98 می باشد.
مواد و روش ها: در مطالعه حاضر 9 آنتی بیوتیک خط قرمز وسیع الطیف شامل: وانکومایسین، تیکوپلانین، ایمی پنم، مروپنم، آمفوترسین B لیپوزومال، وریکونازول، کاسپوفونژین، کولیسیتین، لینزولاید مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات پرونده ای بیماران بستری که آنتی بیوتیک های فوق را دریافت کرده بودند، استخراج شد. پرونده های بالینی که در طول سال ۱۳۹۸ در مرکز آموزشی درمانی امام رضا تبریز بستری شده بودند، استخراج گردید.
یافته ها: در این مطالعه در مجموع 236 بیمار که در سال ۱۳۹۸ در بیمارستان امام رضا (ع) تبریز آنتی بیوتیک های وسیع الطیف دریافت می کردند، مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد، ۱۶۱ (۲/۶۳ درصد) را مردان و ۷۵ (۸/۳۶ درصد) را زنان تشکیل می دادند. میانگین سنی این بیماران ۶/۴۶ ± ۱/۲۳ سال بوده و در طیف سنی ۱ تا ۹۴ سال قرار داشتند. شایع ترین آنتی بیوتیک های مورد استفاده شامل وانکومایسین، کارباپنم (ایمی پنم-مروپنم) و کولیسیتین بودند که به ترتیب ۰۵/۸۳ درصد، ۴/۳۹ درصد و ۲۰/۷ درصد فراوانی را تشکیل می دادند. در ۲۱۳ مورد (۳/۹۰ درصد) دوز آنتی بیوتیک صحیح بوده و ۲۳ مورد (۷/۹ درصد) آنتی بیوتیک با دوز نادرست دریافت شده بود . در نهایت، در ۱۵۳ مورد (۸/۶۴ درصد) از بیماران نحوه تجویز آنتی بیوتیک آن ها مطابق با گایدلاین بوده و ترکیب آنتی بیوتیک نیز درست رعایت شده و در مقابل ۷۲ مورد (۵/۳۰ درصد) مطابق با گایدلاین نبوده است.
نتیجه گیری: بنظر می رسد اجرای استراتژی نظارت بر تجویز آنتی بیوتیک خط قرمز ، در کنترل تجویز غیر منطقی این دارو ها به اندازه مورد انتظار موفق نبوده است ، و نیازمند بازبینی روش اجرایی دارد.