طراحی ابزار ارزیابی آمادگی مراکز بهداشتی درمانی غیر بیمارستانی جهت ارائه مراقبت های اورژانسی اولیه
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: مدیریت اولیه موارد اورژانسی تهدیدکننده ی زندگی در مناطق شهری و روستایی یک چالش اساسی است.
هدف: هدف اصلی از این تحقیق طراحی، اعتبارسنجی و پایلوت ابزارهایی برای ارزیابی آمادگی مراکز درمانی غیر بیمارستانی جهت ارائه مراقبت های اورژانسی اولیه بود.
روش کار: این مطالعه بر اساس روش ترکیبی اکتشافی متوالی در دو فاز طراحی شد که هر فاز شامل سه مرحله است. فاز اول شامل مرور نظام مند، برگزاری بحث های گروهی متمرکز و مصاحبه های نیمه ساختار یافته و برگزاری پانل خبرگان بود. فاز دوم شامل اعتبار محتوا، امکان پذیری و پایایی ابزارها بود. روايي محتواي ابزارها با استفاده از ضريب اصلاح شده كاپا و بر اساس معيار مرتبط بودن و شفافیت ارزيابي شد. امکان پذیری به طور تصادفی در 4 مرکز و پایایی در 25 مرکز و میان 30 پزشک ارزیابی شد. پایایی ابزار از طریق سنجش همسانی درونی، پایایی درونی، آزمون-باز-آزمون و بینابینی ارزیابی شدند. روشهای آماری برای ارزیابی پایایی شامل آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی درونی، و کندال-تاو-ب بود. تمام تجزیه و تحلیل با استفاده از Stata14 انجام شد.
یافته¬ها: در فاز اول، نسخه های اولیه از ابزارها حاوی 134 آیتم مربوط به ارزیابی آمادگی مراکز و 52 آیتم مربوط به ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد پزشکان تهیه شد. در فاز دوم، با انجام كاهش آیتم ها به ترتیب نسخه های نهایی ابزارها حاوی 126 آیتم و 48 آیتم طراحی شدند. این آیتم ها در 9 حیطه طبقه بندی شده اند که شامل: "زیرساخت های محیطی مراکز"، "پروتکل ها، گایدلاین و خط مشی ها"، "ملزومات و تجهیزات پزشکی"، "نیروی انسانی"، "داروهای اورژانسی"، "ارائه خدمات بالینی برای مدیریت احیاء"، "نگهداری و پایش ذخیره داروهای اورژانسی"، "نگهداری تجهیزات پزشکی" و "فرآیندهای مدیریتی" بودند. ابزارها از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند.
نتیجهگیری: از ابزارهای طراحی شده می توان برای ارزیابی آمادگی مراکز و سنجش دانش، نگرش و عملکرد پزشکان استفاده کرد.