بررسی کارائی لیپوزوم های اصلاح شده با پپتید های نافذ سلولی حاوی اکسالی پلاتین بر سلول های سرطانی سینه
Abstract
مقدمه: یکی از استراتژی های نوین تغییر توزیع بیولوژیکی داروها، کپسوله کردن دارو در داخل نانوذرات به ویژه لیپوزوم هاست. لیپوزوم ها به دلیل دارا بودن هسته هیدروفیلی، حامل های مناسبی برای داروهایی با ساختار هیدروفیلی از جمله اکسالی پلاتین می باشند.
هدف: سنتز و بررسی کارائی لیپوزوم های اصلاح شده با پپتید های نافذ سلولی حاوی اکسالی پلاتین بر سلول های سرطانی سینه (MCF-7)
روش کار: جهت سنتز توالی های پپتیدی، از روش فاز جامد (SPPS) استفاده شد. برای تهیه لیپوزوم های اصلاح شده با پپتیدهای نافذ سلولی از روش آبدهی لایه نازک (Film hydration) استفاده شد. مشخصه های سایز حجمی و پتانسیل زتای نمونه های تهیه شده توسط زتاسایزر بررسی شد. از روش MTT برای ارزیابی سمیت سلولی نمونه های تهیه شده استفاده شد.
یافته ها: میانگین سایز حجمی لیپوزوم های تهیه شده 5/110 نانومتر بود و میانگین بارگیری دارو 26 درصد بود. مقایسه اثر سمی لیپوزوم های اصلاح شده با پپتیدهای نافذ سلولی حاوی اکسالی پلاتین نسبت به داروی تنها، نشان دهنده این بود که لیپوزوم های اصلاح شده با 4(R-W) حاوی اکسالی پلاتین نسبت به داروی تنها در غلظت های 10 و 15 میکرومولار بعد 48 ساعت به ترتیب 53 درصد و 65 درصد و بعد 72 ساعت به ترتیب 63 درصد و 69 درصد اثرکشندگی داشتند. هم چنین لیپوزوم های اصلاح شده با R8 حاوی اکسالی پلاتین نسبت به داروی تنها در غلظت های 10 و 15 میکرومولار بعد 48 ساعت به ترتیب 49 درصد و 53 درصد و بعد 72 ساعت به ترتیب 54 درصد و 59 درصد اثر کشندگی سلولی داشتند.
نتیجه گیری: لیپوزوم های اصلاح شده حاوی اکسالی پلاتین، سبب افزایش اثر کاهش پرولیفراسیون سلولی در رده سلولی MCF-7 شد و لیپوزوم های اصلاح شده با پپتید های آرژنین - تریپتوفان و آرژنین بیشترین تاثیر را (48-69درصد) در افزایش سمیت سلولی داشتند.