ﻫﺰﯾﻨﻪ-اﺛﺮﺑﺨﺸﯽ(منفعت) ﻣﺪاﺧﻼت ﭘﯿﺸﮕﯿﺮاﻧﻪ دﻧﺪاﻧﭙﺰﺷﮑﯽ ﻓﯿﺸﻮرﺳﯿﻼﻧﺖ و وارﻧﯿﺶﻓﻠﻮراﯾﺪ در ﮐﻮدﮐﺎن ﻣﻘﻄﻊ ﺗﺤﺼﯿﻠﯽ اﺑﺘﺪاﯾﯽ
Abstract
چکیده
هدف: ارزیابی اثربخشی مداخلات پیشگیرانه به منظور اولویتبندی آنها در سطح جامعه، ضمن لحاظ کردن هزینهی اقدامات فوق بسیار ضروری است. لذا هدف از این مطالعه بررسی هزینه اثربخشی(منفعت) مربوط به مداخلات وارنیش فلوراید و فیشورسیلانت در کودکان 12-6 سال بود.
مواد و روش ها: با استفاده از واژه های کلیدیFluoride Varnish ،Fissure Sealant ، Caries ، Oral Health، و بهره گیری از پایگاه های داده ایPubMed ، EMBASE ، Web of Science، Cochrane و Scopus جستجو صورت گرفت. بازه زمانی انتخاب شده برای جستجوی مقالات از سال 2000 تا آوریل 2018 است. جهت جمعآوری دادههای هزینهای نیز از پروندههای موجود در سه کلینیک دندانپزشکی و معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز اقدام گردید.
يافته ها: مطالعه سیستماتیک شامل نه مطالعه است که در گروه مداخله 82732 و در گروه شاهد 9،929 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. هشت مطالعه از نوع RCT بود و یک مطالعه non-RCT بود. از 5 مطالعه FV، 4 مورد کاملاً موثر، 1 مورد غیرموثر و هر 4 مطالعه FS کاملاً موثر بودند. بین شاخص های DMFT و dmft در هر دو گروه مداخله و مقایسه تفاوت معنی داری وجود داشت. میانگین هزینه به ازای هر DMFT و dmft به ترتیب 4225370 و 9995530ریال و نسبت منفعت به هزينه 04/6 بدست آمد.
نتيجه گيري: با توجه به تأثیر فیشورسیلانت و وارنیش فلوراید در جلوگیری از پوسیدگی دندان و هزینه اثربخشی وارنیش فلوراید در کودکان 12-6 سال، این مداخلات میتواند از اولویتهای سلامت جوامع و مداخلات سیستم های بهداشتی در کشورها در نظر گرفته شود.