تدوین بستهی ارایه خدمت از راه دور برای دریافتکنندگان خدمات سلامت در مراکز سلامت شهر تبریز
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه: سلامت از راه دور رویکردی نو در ارایه مراقبتهای بهداشتی و درمانی با هدف ارایه خدمات سلامت به اشخاص در مسافتهای دور میباشد. خدمات سلامت از راه دور میتواند کانالهای جدیدی از ارتباط بین بیماران و همچنین ارائهدهندگان مراقبتهای اولیه ایجاد نموده و امکان به اشتراکگذاری بهتر اطلاعات و تجربههای مهم را فراهم آورده و منجر به ارتقای سلامت گردد.
هدف: این مطالعه با هدف تدوین بستهی ارایه خدمت از راه دور برای دریافتکنندگان خدمات سلامت در مراکز سلامت شهر تبریز انجام شده است.
مواد و روش کار: با توجه به اهداف مطالعه در این پژوهش از دو روش مرور نظام مند متون و روش کیفی بحث گروهی متمرکز استفاده شده است.جامعه آماری شامل 43 مقاله انتخاب شده از بررسی متون و گایدلاین های مرتبط با موضوع و افراد شامل ارایه کنندگان خدمات سلامت،دریافت کنندگان خدمات سلامت و کارشناسان ستادی مراقبت های اولیه بودند. در مرحله اول جستجو در پایگاههای الکترونیکی Pub Med، Web of Sciences و Google Scholarبرای مقالات منتشر شده تا نوامبر سال2018 انجام شد. در مرحله دوم جلسات بحث گروهی متمرکز تشکیل شد. جمعآوری دادهها با استفاده از فرمهای از پیش طراحی شده انجام گردید. با تشکیل پنل خبرگان اولویت دارترین بیماری برای تدوین بسته خدمتی انتخاب گردید و در نهایت بسته خدمتی سلامت از راه دور برای بیماری افسردگی تدوین گردید.
یافتهها: به منظور تدوین بسته ی مراقبتی سلامت از راه دور،ابتدا ویژگی های خدمات سلامت از راه دور،انواع خدمات قابل ارایه از راه دور و اولویت دار ترین خدمت قابل ارایه از راه دور در مراقبت های اولیه استخراج گردید.در گام بعدی الزامات و زیرساخت های لازم برای ارایه خدمات سلامت از راه دور و تدوین بسته مراقبت از راه دور استخراج گردید.
نتیجه: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اجرای سلامت از راه دور مستلزم فرهنگ سازی در جامعه و ایجاد زیرساخت های لازم و رفع موانعی مثل دسترسی به تکنولوژی،مشکلات بیمه و بازپرداخت ها می باشد.به نظر می رسد استفاده از بسته های ارایه مراقبت از راه دور اجرای این خدمات را تسهیل کند.