اندازه گیری سطح خونی داروی بوسولفان وریدی و ارتباط آن با وقوع عوارض جانبی و مرگ ومیر در بالیغین ایرانی تحت پیوند آلوژن مغز استخوان
Abstract
مقدمه: پیوند سلولهای بنیادی هماتوپوئتیک آلوژنیک یک روش درمانی موثر برای بدخیمی¬های مختلفی هماتولوژیک است. بوسولفان به عنوان یک جایگزین برای اشعه درمانی قبل پیوند معرفی شده و داده های نشانگر کارایی رژیم مبتنی بر Busulfan در بیماران مبتلا به لوسمی می باشد. اما عدم تنظیم دوز BU در بیماران منجر به بیماری انسداد وریدی و سایر عوارض می شوند.
هدف: تعیین روش مناسب برای تعیین مقدار بوسولفان در نمونه خون بیماران و ایجاد ارتباط بین سطح بوسولفان با وقوع عوارض جانبی و مرگ و میر در بالیغین ایرانی تحت پیوند آلوژن مغز استخوان.
مواد و روش ها: ۱۳ بیمار که قرار بود تحت پیوند آلوژن مغز استخوان قرار بگیرند وارد مطالعه ما شدند. بوسولفان وریدی با دوز ۸/۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن به عنوان رژیم conditioning پیوند آلوژن برای بیماران تجویز گردید. نمونه های خونی در ساعت های مشخص بعد از اتمام انفوزیون اخذ شده و سریعا به آزمایشگاه منتقل شد تا با روش HPLC مقدار Area under the plasma concentration–time curve بوسولفان سنجیده شود.
یافته ها: نتایج این بررسی نشان داد هرچه AUC بوسولفان در بیماران بالاتر بود میزان احتمال وقوع Graft versus host disease پوستی کاهش٬ احتمال وقوع GVHD کبدی افزایش و میزان احتمال وقوع GVHD گوارشی نیز کاهش می یابد. از طرفی هرچه AUC بوسولفان در بیماران بالاتر بود میزان احتمال وقوع سندرم انسداد سینوسی کاهش می یابد. همچنین هیچ ارتباطی بین AUC بوسولفان و میزان عود و وقوع مرگ و میر در بیماران مشاهده نشد.
نتیجه گیری: تقریباً همه بیماران پس از اولین دوز تزریق دارو خارج از محدوده AUC مورد نظر بودند، که این نشان دهنده مزایای بالقوه نظارت بر غلظت دارو و دوز مناسب است. دوزهای تکرار شده منجر به ایجاد AUC بالاتر از محدوده مورد نظر می شود٬ بنابراین تعیین زمان و دوز مناسب برای تزریق دوزهای مجدد بسیار حائز اهمیت می باشد.