بررسی آرتیفکت های ایجاد شده توسط مواد فلزی در فضای exomass در تصویر برداری کامپیوتری با پرتو مخروطی
Abstract
مقدمه و هدف: با توجه به اهمیت فراوان Cone Beam Computed Tomography:CBCT در تشخیص و طرح درمان ناحیه سروگردن و همچنین تاثیر آرتیفکت ها از جمله آرتیفکت مربوط به مواد رستوریتیو(Restorative material)در میدان دید بر کاهش کیفیت و بهم ریختگی تصاویر و دشواری در تشخیص، مطالعه حاضر با تکیه بر بررسی میزان آرتیفکتهای فلزی خارج از میدان دید (exomass) از نظر نوع و تعداد مواد رستوریتیو(Restorative) و دو نوع میدان دید و همچنین فواصل مختلف exomass که تا کنون مطالعه ای صورت نگرفته انجام شد.
مواد و روش کار: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، تصاویر 192 اسکن CBCT در مقطع اگزیال از آرتیفکت های Beam hardening (سخت شدن اشعه) با تابش بر جمجمه خشک انسانی، تهیه و بررسی شد. به منظور بررسی شدت آرتیفکت بر اساس نوع و تعداد مواد رستوریتیو و انواع میدان دید و فواصل مختلف از میدان دید از آزمون آماری خی دو و نرم افزار SPSS 24 استفاده شد.
یافته ها: نتیجه مقایسه شدت آرتیفکت و نوع مواد رستوریتیودر نمای اگزیال بصورت 001/0P-value = گزارش شد. در بررسی شدت آرتیفکت بر اساس تعداد مواد رستوریتیو ، بیشترین شدت مربوط به قرارگیری به تعداد یک عدد و با فراوانی 4/9% بود. در مورد مقایسه دو میدان دید FULL و ZOOM، 899/0P-value = حاصل شد. نتایج بررسی شدت آرتیفکت بر اساس فواصل مختلف خارج از میدان دید(exomass) با 01/0P-value < گزارش شد.
نتیجه گیری: بطور خلاصه در این مطالعه بیشترین شدت آرتیفکت در فلز آمالگام و کمترین در تیتانیوم مشاهده شد همچنین از نظر جایگذاری و تعداد، بیشترین شدت در قرارگیری مواد رستوریتیو به تعداد یک عدد و کمترین شدت به تعداد دو عدد مشاهده شد که دلیل آن تاثیر ضخامت غیر یکسان بافت نرم شبیه سازی شده نسبت به موقعیت قرار گیری مواد رستوریتیو بود. از مقایسه دو میدان دید FULL و ZOOM نتایج معنی دار حاصل نشد. همچنین از بررسی های حاصل شده از نظر فواصل مختلف از میدان دید بیشترین شدت آرتیفکت در لبه میدان دید ( cm0) و عدم مشاهده آرتیفکت در فاصله cm14 از لبه میدان دید بدست آمد.