ارتباط ماده ی ترمیمی آمالگام با بیماری های نورودژنراتیو آلزایمر و مالتیپل اسکلروزیس : مرور نظام مند و متاآنالیز
Abstract
جیوه یک عنصر نوروتوکسین است که از ترمیم های آمالگام دندانی آزاد می شود. از آنجا که شواهد مستدلی وجود دارد که آسیب شناسی بیماری های نورودژنراتیو مولتیپل اسکلروزیس و آلزایمر ممکن است تا حدی توسط جیوه غیر آلی ایجاد یا تشدید شود ، ما با استفاده از یک استراتژی جستجوی جامع ، یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز انجام دادیم. هدف ما در این مطالعه این بود که جهت غلبه بر محدودیت های مطالعات انفرادی و همچنین رفع تناقضات موجود ، به شکل نظام مند داده های بدست آمده ازمطالعاتی که ارتباط ترمیم های آمالگام و استعداد ابتلا به این بیماری های نورو دژانراتیو را بررسی کرده اند و هم چنین ویژگی های این مطالعات و محدودیت های آنها را بررسی کنیم.
روش اجرا :
جستجوی نظام مند منابع به منظور بررسی ارتباط بین ترمیم آمالگام دندانی و بیماری ام اس و آلزایمر از پایگاه های اطلاعاتی google scholar, pubmed, science direct, cochrane , scopus و proquest انجام شد. اطلاعات مورد نیاز استخراج شده از مقالات، در Extraction form خلاصه شدند. از نرم افزار مدیریت منابع Endnote X5 برای سازماندهی، مطالعه عناوین و چکیده ها و همچنین شناسایی موارد تکراری استفاده شد.
نتایج:
6 مطالعه در ارتباط با بیماری ام اس و 2 مطالعه در ارتباط با بیماری آلزایمر یافت شد که فقط در مورد بیماری مالتیپل اسکلروزیس امکان انجام متاآنالیز بود. میانگین تعداد ترمیم ها ی آمالگام در بیماران مبتلا به ام اس بیشتر بود.
(Pooled Mean difference = 0.58, 95% CI: 0.33-0.83, p-value <0.001)
همچنین ریسک ابتلا به بیماری ام اس در بین کسانی که ترمیم آمالگام داشتند افزایش مختصری داشت که از نظر آماری معنی دار نبود.
pooled OR 1.02 (95% CI, 0.86-1021, p=0.81)
در رابطه با بیماری آلزایمر به دلیل تعداد محدود مطالعات انجام شده ی قبلی فقط بررسی و مرور مطالعات قبلی پرداخته شد.
یافته :
بر اساس این متاآنالیز ، اگر چه یک خطر افزایش یافته بیماری ام اس قابل توجه برای آن دسته از افراد با مقدار زیاد آمالگام یافت شد تعداد آمالگامهای دندانی ، تفاوت بین موارد و شاهد از نظر آماری معنی دار نبود. به نظر می رسد که تعداد ترمیم های آمالگام از جمله عوامل مرتبط با بیماری ام اس هستند.