تجارب زیسته بیماران رد پیوند کلیه و خانواده های آنها از رد پیوند : یک مطالعه پدیدارشناسی تفسیری
Abstract
چکیده: مقدمه: میزان شیوع و بروز مرحله نهایی بیماری کلیوی که نیازمند روش درمان جایگزینی کلیه همچون دیالیز و پیوند کلیه می باشد رو به افزایش است.با این وجود، همه پیوندهای کلیه با موفقیت به سرانجام نمی-رسند.این مطالعه پدیدارشناسی به منظور تبیین تجارب بیماران رد پیوند کلیه و خانواده های آنها از رد پیوند انجام شد.
روش کار: این مطالعه پدیدارشناسی در سال 99-97بر روی 10 نفر از بیماران رد پیوند کلیه و 10عضو خانواده در بخشهای دیالیز بیمارستانهای بوعلی اردبیل و امام رضای تبریز انجام شد.جهت گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار استفاده شد.تمام داده ها ضبط و دستنویس و با رویکرد ون مانن مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافته های حاصل از مطالعه نشان دهنده تجارب بیماران از رد پیوند کلیه در قالب 5 مضمون و 12 زیرمضمون ظهور یافتند. این مضامین و زیرمضامین عبارت بودند از: نیاز به حمایت(حمایت فرسایشی خانواده، حمایت پرسنل درمان، حمایت ضعیف دولت)، تحمل تلخی رد پیوند با توسل بر نیروی الهی (تسلیم اراده خدا، تحمل سختی ها با استمداد از معنویات)، نارسایی در ایفای نقش ها (ناراحتی از وابستگی به دیگران، ناتوانی در ایفای نقش ها)، تلاطم روانی (نداشتن آمادگی برای رویارویی با آینده مبهم، تنش روانی) و خودمقصرپنداری (احساس تقصیر در ایجاد نقصان در بدن یک انسان دیگر، پنهان کردن بیماری، انزوا).
برای خانواده های بیماران نیز4 مضمون اصلی و 11 مضمون فرعی ظهور یافتند که عبارت بودند از: معنویات گرایی (اعتقاد به مصلحت الهی، چنگ زدن به اعتقادات دینی، قدردان داشته ها)، ترس از آینده (نگرانی های معیشتی، نگرانی از بی سرپرست شدن)، نیاز به حمایت (انتظار حمایت مالی از اطرافیان، انتظار حمایت روحی)، استیصال (احساس پوچی، احساس انزوا، احساس درماندگی، زیرذره بین تجسس).
نتیجه گیری: شناخت تجارب پدیدارشناختی بیماران پس از رد پیوند کلیه در این مطالعه می تواند چشم انداز جامعتر را برای پرستاران و سایر کادر درمان فراهم ساخته تا با وارد کردن این یافته ها در مداخلات بالینیشان، شرایط درمانی مراقبتی بهتری را برای این قبیل بیماران فراهم سازند. همچنین، پژوهش های آتی نیز می توانند با بهره گیری از این یافته ها، طرح های پژوهشی مکمل و کامل تری را در این حوزه سازماندهی و اجرا نمایند. ضروری است که هم بیماران و هم اعضای خانواده هایشان از طرف تیم مراقبت های بهداشتی تحت مراقبت و پشتیبانی قرار گرفته و آنها را در تحمل تنش های ناشی از رد پیوند تنها نگذارند.